Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Keresztes László Lóránt a Témában: a térség elleni támadás az egyetemi önrendelkezés csorbítása
Szegeden 2021. február 3. 18:43

Keresztes László Lóránt a Témában: a térség elleni támadás az egyetemi önrendelkezés csorbítása

Aláírást gyűjtene az LMP az egyetemek autonómiájáért.

Hirdetés

„Nem modellváltás történik, a kormány ezt modellváltásnak hazudja” – mondta Keresztes László Lóránt a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában.

A politikus kifejtette: az egyetemeket magánalapítványba helyezik ki, az alapítványokat pedig – az eddigi tapasztalatok szerint – a kormányhoz hű, adott esetben a kormányban dolgozó politikusok vezetik. Az alapítványokat vezető kuratóriumok minden döntést magukhoz vonhatnak, akár az is megtörténhet, hogy a szenátusok és a rektorok a későbbiekben már súlytalanok lesznek.

„Egy olyan előterjesztés mentén adtak zöld utat a tárgyalások megkezdésére, hogy semmi garancia nincs arra, hogy például ezeket az értékes ingatlanokat később is a felsőoktatás céljaira használják” – mondta az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt szerint nem csupán az egyetemi autonómia felszámolásáról van szó, hanem a térség elleni támadásról is, ahol ezek az intézmények működnek.

A politikus azt szeretné, hogy az érintett térségek településvezetői és közgyűlései álljanak ki az egyetemi autonómia mellett.

Keresztes szerint ez a modellváltásnak nevezett alapítványosítás nem elsősorban az ideológiáról szól, hanem arról, hogy az alapítványokat irányító kuratóriumok kézi vezérléssel költhessék az egyetemeknek járó forrásokat.

Várható, hogy az alapítványokba jutó vagyon előbb-utóbb elveszíti közvagyon jellegét, ezért lenne szükség komoly garanciákra.

A politikus hozzátette, alapvető garanciákra lenne szükség, ezek között szerepelhetne, hogy

  • a szenátus választja a kurátorok kétharmadát;
  • a kurátorokat vissza lehessen hívni a pozíciójukból;
  • a rektor legyen tagja a kuratóriumnak;
  • a kuratóriumok nem szólhatnak a szakmai kérdésekbe.

„Jelen rendszer szerint nem ez van. A kormány nevezi ki a kurátorokat, a kuratórium minden döntést magához vonhat, szemben a rektorral, szemben a szenátussal, és ezeket a kurátorokat nem lehet visszahívni.”

Keresztes szerint ezért sem lehet modellváltásról vagy fokozatváltásról beszélni. Fejlesztésről sincs szó, ha a kormány fejleszteni akart volna, akkor ezt az elmúlt 10 évben megtehette volna.

A pécsi politikus szerint szülővárosában az átalakulás támogatói közül többen is csak azért fogadták el az alapítványosítást, mert úgy látják, előbb-utóbb bedarálják őket.

Keresztes úgy látja, Európa legjobb egyetemei állami fenntartásúak, szerinte a felsőoktatás megszervezése és fenntartása alapvetően állami feladat kell legyen. „A forráselvonás helyett több forrást kell juttatni az egyetemeknek” – tette hozzá.

Keresztes László Lórántot a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés Keresztes László Lóránt LMP modellváltás Szeged Televízió SZTE Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés