Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tiltakozás a rektori hivatal előtt: a pénteki szenátusi döntés nagyon nincs rendben
Szegeden 2021. február 3. 17:37

Tiltakozás a rektori hivatal előtt: a pénteki szenátusi döntés nagyon nincs rendben

Képriport
Az egyetem rektori hivatala elé szervezett sétálást, valójában tiltakozást az alapvetően hallgatókból szerveződő Veritus Virtus Libertas csoport (VVL), hogy kifejezzék ellenérzésüket a pénteken hozott szenátusi döntésről, ami szabad utat adott az oktatási intézmény alapítványi átszervezése előtt.

Hirdetés

Közel kétszázan gyűltek össze szerdán három órakor a Dugonics téren, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat az ellen, hogy az alapítványi működtetésbe és ezzel magánkézbe adják a Szegedi Tudományegyetemet.

A téren szellősen helyezkedett el a hallgatókból és oktatókból álló hozzávetőleg kétszáz fő. Észrevehetően erős volt a rendőri jelenlét, legalábbis a helyszínen ezt tapasztaltuk. Az érvényben lévő járványintézkedések miatt törvényesen nem tartható tömegdemonstráció, amit azzal kerültek meg a tiltakozók, hogy előbb egymástól tisztes távolságban álltak, majd a téren található szökőkút körül sétáltak.

A téren rendezett rögtönzött sajtótájékoztatón Körmendi Zoltán a VVL tagja, egyben a Momentum aktivistája elmondta, hogy szeretett volna találkozni a Szegedre érkezett Stumpf Istvánnal, az egyetemek modellváltásának koordinációjával megbízott kormánybiztossal.

A találkozó nem jött létre, de Körmendi Zoltán abban bízott, a kormánybiztos látva a rektori hivatal előtt összegyűlt tiltakozókat, érzékelheti, hogy a szegedi egyetemen valami nincs rendben. Stumpf István új tisztségében a SZTE dékáni kollégiumának szerdai ülésére érkezett a városba.

Az aktivista reményét fejezte ki, hogy Szajbély Mihály egyetem szenátor panaszát befogadják, és a szenátus ennek nyomán újratárgyalja az alapítványi működésre való áttérés lehetőségét. Körmendi Zoltán szerint a pénteki szenátusi ülésre azok sem büszkék, akik megszavazták a modellváltást.

Nyílt zsarolással és fenyegetéssel tarkította a pénteki szenátusi ülést a rektor – fogalmazott a VVL egyik vezetője, amit elfogadhatatlannak nevezett. Emlékeztetett arra, hogy több szenátor az általa képviselt kari tanácsok akaratával szembemenve szavazott az ülésen.

A szavazást is zavarosnak nevezte, mert az eredetileg arról szólt, hogy az egyetem vezetése megkezdheti az alapítványi működésről folytatott tárgyalásokat, ám nem sokkal a szenátusi ülés után az egyetem sajtóosztálya olyan közleményt adott ki, hogy a modellváltás mellett döntött a szegedi felsőoktatási intézmény.

A rektori hivatalnál tiltakozók közül többen elmondták kérdésünkre, hogy mélyen nem értenek egyet a szenátus pénteki döntésével. Felhívták a figyelmünket arra, hogy a járványhelyzet, az online oktatás és a vizsgaidőszak miatt a diákság félig-meddig bénult állapotban van. Tiltakozóakcióik nem tűnnek erősnek, noha a hallgatók körében tapasztalható elégedetlenség lényegesen nagyobb a most láthatónál.

Többen azt sem zárták ki, hogy tavaszra sokat erősödhet a hallgatók tiltakozása, összefüggésben azzal is, hogy akkor már lehet esély a gyülekezési korlátozások feloldására.

A rektori hivatal előtt tiltakozók többször ütemes tapssal fejezték ki jelenlétüket, jelezve a dékáni kollégium tanácskozásán résztvevőknek, hogy itt vannak. A rögtönzött demonstráció néhány perccel négy óra előtt ért véget.

Ez történt a Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás kapcsán

Döntött a szenátus: alapítványi fenntartású lesz a Szegedi Tudományegyetem

Modellváltó szenátusi ülés: nyílt és burkolt zsarolások

Videó az SZTE szenátusának szavazásáról: furcsán elfogadott alapítványi fenntartás

Szenátusi szavazás: ki kicsoda, hogyan szavazott és hogyan tartotta magát az előzetes kari döntéshez?

Miről hozott döntést a szegedi egyetem szenátusa? – Bódi György olvasói levele

Sütött a nap, az emberek meg ácsorogtak és sétáltak a Szegedi Tudományegyetem előtt

Csirik János, korábbi TTIK-dékán lemondásra szólítja fel a mostani kari vezetőt, Horváth Dezsőt

Egy szavazás margójára – Galambos Gábor olvasói levele

A JGYPK dühös dolgozói aláírásokat gyűjtenek a szenátoruk lemondatására

Ezek vannak Rovó rovásán a szenátusi ülésen: megsértett ügyrend, nem volt joga megvonni a szót, ellentmondásos tájékoztatás, agresszív, fenyegető kommunikáció

Nem hagyja annyiban: Szajbély Mihály beadványban kérte a szenátusi ülés szavazásának megsemmisítését, és új ülés kiírását

Pál József az SZTE-ről a Témában: most kell a modellváltás, hogy el tudjuk költeni az érkező uniós forrásokat

A klinikákat akkor is elviszik, ha alapítványivá alakul az egyetem?
 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér séta Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés