Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Stumpf István kormánybiztoshoz írt levelet a szegedi egyetem helyzetéről Mihálik Edvin
Szegeden 2021. február 3. 16:26

Stumpf István kormánybiztoshoz írt levelet a szegedi egyetem helyzetéről Mihálik Edvin

A szegedi önkormányzati képviselő azt kéri Stumpftól, hogy függessze fel a Szegedi Tudományegyetem alapítványi átalakítását, és szüntessék meg a tárgyalásokat, amíg Rovó László rektor nem ír ki egy új szavazást a szenátusban.

Hirdetés

Stumpf Istvánt január 29-én nevezte ki Orbán Viktor az egyetemek modellváltásáért felelős kormánybiztosnak. A biztos ma Szegeden járt és az SZTE alapítványi működéséről egyeztetett.

Mihálik Edvin a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra azt a levelet, amit délután negyed négy körül adott át Stumpf István kormánybiztosnak. A Momentum szegedi önkormányzati képviselője és Zöld Város programért felelős tanácsnoka

részletesen tájékoztatja a kormánybiztost az elmúlt napok eseményeiről, kezdve az alapítványi működésről döntő szenátusi ülés szabálytalanságaitól Szajbély Mihály új ülés összehívását kezdeményező javaslatáig.

„Ön pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy »a magyar kormány nem akarja ráerőszakolni az egyetemekre az alapítványi működést, az intézmények maguk dönthetnek erről. Arra is van lehetőségük, ha később meggondolják magukat, visszalépjenek a modellváltástól«” – emlékezteti saját szavaira Stumpfot Mihálik Edvin.

A levélben az is olvasható, hogy a szenátusi ülésen Rovó László fenyegetően agresszív hangnemben reagált az átalakítást ellenzők véleményére, majd egy olyan határozati javaslatról szavaztatták a szenátust, aminek a szövege eltért a korábban kiküldött szövegtől. Ez pedig szabálytalan. 

Mihálik arról is tájékoztatja Stumpfot, hogy Rovó László rektor a szavazás előtt nem adott szót az egyik szenátornak (Szajbély Mihálynak), majd „a vitát is az Ügyrendben foglaltakkal ellentétesen zárta le”. A szavazás pedig annyira zavarosra sikerült, hogy nem biztos, hogy mindenki tudta, miről is szavaznak épp: napirendről vagy már az előterjesztésről, amiről az igennel szavazók egy része váltig állítja, hogy csak a tárgyalások megkezdéséről szól, miközben az egyetem vezetése a szavazás után kész tényként hivatkozott a modellváltásra.

A szegedi önkormányzati képviselő azt kéri a kormánybiztostól, hogy függessze fel a Szegedi Tudományegyetem alapítványi átalakítását, sőt, szüntessék meg a tárgyalásokat is addig, amíg Rovó László rektor nem ír ki egy új szavazást a szenátusban.

Mihálik Edvin azt is közli levelében, hogy a Veritas Virtus Libertas egyetemi csoport felmérése szerint a Szegedi Tudományegyetem polgárainak 98,5 százaléka elutasítja a modellváltást, több karon is elutasította ezt a kari tanács.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: levél Mihálik Edvin Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés