Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged–szőregi háziorvos: nem adható oltás regisztráció nélkül, és választani sem lehet
Szegeden 2021. február 3. 15:40

Szeged–szőregi háziorvos: nem adható oltás regisztráció nélkül, és választani sem lehet

Dr. Szántó Gergely a Szőregi Családorvosi Rendelő nevű Facebook-oldalon jelezte, nem tudnak mit tenni, csak azokat olthatják be, akik regisztráltak.

A héten megkezdték a háziorvosok a védőoltások beadását, ezért egyfajta útmutatót tett közzé Szántó Gergely, szeged-szőregi háziorvos. Közleménye azért kulcsfontosságú, mert az orvos egyértelműen úgy fogalmaz:

Védőoltást csak annak adhatnak, aki regisztrált a regisztrációs lap visszaküldésével vagy online. „Aki szeretne védőoltást kapni, annak ezt a lépést muszáj megcsinálni, enélkül nem kaphat, bármennyire is jogos lenne!”

– teszi hozzá az orvos.

Azt is írja, hogy minden korcsoportról kapnak egy listát a betegek nevével a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, ebben felsorolják a regisztráltakat a korosztályokból. „Nekünk kötelező a lista szerint haladni az oltásokkal” – írja Szántó Gergely.

A listán szereplőket telefonon értesítik az oltás időpontjáról, majd az oltást a háziorvosi rendelőben kapják meg a regisztráltak. Aki nem tud bebenni, azt a betegszállítók viszik oltani. Az ágyban fekvő betegek a lakásukon kapják meg a vakcinát.

A közleményben az is olvasható, hogy az értesítettek egy családtagjának – az oltás előtti napon – el kell mennie az oltási dokumentumokért a rendelőbe, majd a kitöltött papírokat a páciensnek magával kell vinnie az oltás napján.

Az oltott személyeket 30 percig megfigyelik, van-e valamilyen mellékhatása a vakcinának.

Fontos megjegyzés Szántó Gergely közleményében, hogy a vakcinák közötti választásra sem a háziorvosoknak, sem a betegeknek nincs lehetőségük. Ők a héten a rendelőben például Moderna által gyártott vakcinával, az oltópontokon Pfizerrel oltanak.

„De hétről hétre változik, mert sajnos nincs elég oltóanyag. A héten mindkét praxisunkban 10-10 beteg beoltásához elegendő oltóanyagot kaptunk, és 6-6 ember mehet az oltópontokra. Őket a kapott lista alapján hívhatjuk be. Változtatásra, sorrend cserére sem nekünk, sem a betegeknek nincs mód!” – írja a háziorvos.

Azt kérik, senki ne telefonáljon amiatt, hogy előrébb kerülhetne-e a listán. „A lista kötött, senkit nem felejtünk ki, nem tudunk rajta változtatni” – jegyzi meg a doktor.

Az oltásokat rendelési időn kívül, 15 perces időpontok alapján adják.

(Nyitóképünkön Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagját a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos járvány járványkezelés koronavírus oltás oltóanyag vakcina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés