Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ájvonne, a REÖK legújabb fanyar humorú abszurdja: a berliminszki menyasszony online debütál
Művház 2021. február 3. 10:38

Ájvonne, a REÖK legújabb fanyar humorú abszurdja: a berliminszki menyasszony online debütál

A szabadságkeresés, a generációs feszültségek, a társadalmi elvárások fojtó béklyói és a kétségbeesett kitörni vágyás áll a REÖK legújabb abszurd drámájának középpontjában. A fanyar humorú Ájvonne, a berliminszki menyasszony az online térben debütál február 9-én.

Hirdetés

Újabb abszurd bemutatóval jelentkezik kedden a REÖK Színház, ezúttal a lengyel abszurd meghatározó alakjának műve után szabadon, Bodolay Géza Ájvonne, a berliminszki menyasszony című darabja érkezik majd az online térbe.

Herczeg T. Tamás rendezésében a produkció fanyar humorral és iróniával világít rá a társadalmi megfelelés és a rejtett belső világ ellentmondására.

Ájvonne története mindannyiunk számára ismerős lehet, hiszen olyan örökérvényű témákat boncolgat, mint a társadalmi konvenciók által támasztott elvárások és az ösztönök megélhetőségének kettőssége.

Mit tehet egy fiatal, akire a társadalom és a család folytonos elvárásai egyre növekvő terhet raknak?
Szembefordul a bénító konvenciókkal és megpróbál egy önálló, őszinte életet élni. Jhenő, a pártfőtitkár fia is megelégeli az őt irányító szigorú szabályokat, és lázadása bizonyítékaként eljegyzi Ájvonne-t. A szabad, intakt „véglényt”, akire nem nehezednek a mindannyiunkat gyötrő társadalmi nyomások.

– Ájvonne hallgatagságával és puszta jelenlétével állandó kérdéseket támaszt a környezetében. Ő maga alig cselekszik. A többiek mégis kiborulnak tőle, rávetítik saját tulajdonságaikat, a hazugságaikat, korábbi bűneiket és a félelmeiket. Minden áron szabadulni akarnak tőle. Ebben van gyakorlatuk, hiszen akár ölni is képesek, hogy eltüntessék a számukra nem kívánatos személyeket – mondta Sebők Maya, aki a darab címszereplőjét alakítja.

A rendező, Herczeg T. Tamás úgy fogalmaz, akik szeretnek belesni a királyi családok életébe, sok párhuzamosságot fedezhetnek fel az Ájvonne-ban:   

A való életben is mindig megjelennek a lázadók, a kikacsintók, mindig van egy valaki, aki az elit által megkövetelt elvárásokból, tradíciókból ki akar lépni. A darab is erről szól, hiszen a főhős a maga generációs küzdelmei folytán megpróbál kitörni abból az örökségből, amit a családja, vagy a társadalom elvár.

A produkciót a valóságtól elrugaszkodó, expresszív formavilág hatja át. Premierjét – a járványügyi korlátozások miatt – az online térben láthatják a nézők február 9-én, kedden este 20 órától.

A színházi élmény nem sérül, a közönség tekintetét a darabba épített kamerák igyekeznek helyettesíteni, az épület különböző helyiségeiben párhuzamosan játszódó jelenetek pedig a díszletbe épített monitorokon láthatók.

A művet Witold Gombrowitz, Yvonne, a burgundi hercegnő nyomán Bodolay Géza írta.  
A REÖK legújabb abszurdja, az Ájvonne, a berliminszki menyasszony február 9-én este 8 órától – online jegy megvásárlását követően – négy estén keresztül tekinthető meg.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bodolay Géza előadás Herczeg T. Tamás online REÖK Színház REÖK színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés