Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 3. 08:47 Forrás: Magyar Narancs

A klinikákat akkor is elviszik, ha alapítványivá alakul az egyetem?

Ha a klinikák megtartása miatt történt, ami történt, akkor még kétségesebb, hogy megérte-e belevágni a Szegedi Tudományegyetemnek abba a folyamatba, hogy állami fenntartásból alapítványiba kerüljenek.

Hirdetés

Kormányzaton belüli játszma zajlik arról, hogy a jelenleg az orvosegyetemekhez tartozó klinikákat továbbra is a felsőoktatási rendszerhez kötődően működtessék, vagy azok kikerüljenek az egyetemek fennhatósága alól.

Makacsul tartja magát az a vélemény – erről számos újságcikk, híradás és elemzés tanúskodik –, hogy a vidéki tudományegyetemek (Debrecen, Pécs, Szeged) és a fővárosi Semmelweis Egyetem alapítványi működésre történő átállítása kizárólag azt a célt szolgálja, hogy hozzájuk tartozó klinikákat ne lehessen leválasztani az egyetemekről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Belügyminisztériummal karöltve a klinikák leválasztását szeretné elérni. Nem kevesen ezért úgy értékelik a szegedi és a fentebb sorolt többi egyetem alapítványi működésbe szervezésének elindítását, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mentőakcióját, amivel ezt a kiszervezést szeretnék elhárítani.

A témával kapcsolatosan a Magyar Narancs Online-ban a szegedi egyetem professzorát, az átalakulást ellenző Szajbély Mihályt kérdezték, aki érdekes összefüggésekre hívta fel a figyelmet. Azt a nagyon kézenfekvő kérdést tette fel, hogy mi van akkor, ha az egyetemekkel véd- és dacszövetséget kötő ITM álláspontja kisebbségbe kerül a kormányban, és ezzel a klinikákat leválasztják a többi között a Szegedi Tudományegyetemről.

A kialakult helyzet képlékenységét nem akármilyen adalékkal támasztotta alá az interjúban Szajbély Mihály. Tudomása szerint a pécsi egyetem rektora, Miseta Attila, a múlt heti modellváltásról szóló ottani szenátusi ülés előtt Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökség miniszterétől kért és kapott választ arra, hogy mi lesz a vidéki tudományegyetemek esetében a klinikákkal.

Gulyás Gergely megnyugtatta, hogy az alapítványi átalakulás esetén azokat nem választják le az egyetemekről. A pécsi rektor ezt követően megkereste Kásler Miklós emberminiszter egyik tanácsadóját, aki elmondta, hogy a tárcavezető nemrég egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, és ez alapján világos, hogy a klinikákat leválasztják az egyetemekről.

Ez is azt bizonyítja, hogy egymással tökéletesen ellentétes információk érkeznek a legfelsőbb szintekről az egyetemi átalakulásokat alapvetően befolyásoló kérdésekben. Mindezek fényében világos, hogy a vidéki tudományegyetemeknek – Debrecen, Pécs, Szeged –, valamint a SOTE-nak a múlt héten úgy kellett döntenie az alapítványi átalakulásról, hogy valójában nem tudták, mert nem is tudhatták, mire mondanak igent.

Ehhez hozzátartozik, hogy Szeged esetében egyelőre az sem tudható, hogy a szenátusi szavazás az előírásoknak megfelelően, szabályosan zajlott-e. Mint korábban megírtuk, Szajbély Mihály azt kérte Rovó László rektortól, hívja össze újból a szenátust, és a modellváltás kérdésében újra szavazzon a testület.

Ebben a pillanatban itt tartunk.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Magyar Narancs rektor Rovó László Szajbély Mihály Szegedi Tudományegyetem szenátus szenátusi ülés SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés