Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 2. 16:56

Cserepes sor: ismételjük át újra, miért kellett bezárni a piacot!

Ha egy mondattal intézzük el, akkor azért, mert veszteséges volt, nem volt értelme fenntartani. De nézzük meg alaposabban is, mi a helyzet!

Hirdetés

Senki nem vitatja, vitathatja, a Cserepes sori piac bérlőinek száma az utóbbi években folyamatosan csökkent, miközben az üzemeltetési költségek folyamatosan növekedtek. Folyamatosan zsugorodott a piac, egyre kevesebben árultak.

Népszerű azt kiabálni a tudatlanoknak, hogy a bérleti díjakat sokszorosára emelte a piac vezetése.

Ez egész egyszerűen nem igaz.

A bérleti díjakat 2016-ban egységesítették, előtte mindenki annyit fizetett, amennyiben megállapodott a piac korábbi igazgatójával. A piacnak díjszabása sem volt, ahonnan tudtak volna tájékozódni a kereskedők. Ez a visszaélésekre lehetőséget adó rendszer lett megszüntetve.

2016. óta nem volt semmilyen díjemelés, miközben az ország piacain évről évre, folyamatosan emelték a bérleti díjakat. Egy piaci asztal bérleti díja egy napra 900 forint, a Mars téren 2500 forint, a szombati kirakodóvásárba pedig egy négyzetméter mindösszesen 500 forintba került.

2020. novemberben a piacon mindösszesen harmincnégy bérleti szerződéssel rendelkező kereskedő volt, akik közül sokan jelezték, hogy fel kívánnak hagyni az árusítással 2020. december 31-ével. A harmincnégy bérlőből harminckettővel sikerült egy kétoldalú megállapodást kötni, amelyet mindannyian aláírtak még decemberben. Ebben rögzítve van, hogy

(fotók: Iványi Aurél)
  • elfogadják a felmondást
  • és határidőre kipakolnak a bérelt pavilonjaikból,
  • vagy lebontják a saját tulajdonú felépítményüket.

Csupán két bérlővel nem sikerült ezt a megállapodást megkötni. 2020. december 31-ével tizenkét kereskedőnek meg is szűnt a bérleti szerződése, tehát januárra huszonkét bérlő maradt. Ezek közül húsz árussal van megállapodása a Cserepes sori Piac Kft.-nek, akik már el is kezdték a kipakolást és bontást.

A kormánypárti sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem a múlt héten, sem ezen a héten egy bérlő sem nyújtotta be igényét, hogy szeretne tovább árusítani a piacon. Az ott megjelent cikkekben bemutatott kormányhivatali állásfoglalás csupán egy hiányos dokumentum, ami nem tartalmaz sem dátumot, sem nevet, aláírást, hogy ki adta ki ezt az állásfoglalást – töltsék le tőlünk is pdf-ben. A mai napig senki sem mutatta be a piacnak a teljes dokumentumot.

Még néhány adat

  • 2020 decemberében a bevétel összesen 4 millió 100 ezer forint volt, miközben a piac fenntartási költsége havonta 6 millió 500 ezer forint körül van, azaz 2 millió 400 ezer veszteség termelődött egy hónap alatt.
  • 2020-ban végig jellemző volt, hogy hétköznapokon alig nyitott ki pár kereskedő, mert tudták, felmérték, nem éri meg kinyitni, a pavilonbérlők közül általában 11–14 nyitott ki hétköznap, valamint 14–18 asztalról árusító kereskedő. Az asztalról árusítók körülbelül egy hónapban havi díjjal, napi díjjal együtt csupán 10 ezer forint/fő díjat fizettek a piacnak.
  • Nyár elején, amikor feloldották már a koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentős részét, akkor a létszámkorlátozás miatt mérni kellett a piacra látogatók számát. Akkor a napos időben egy szombaton 1800–2300 vásárló látogatta a piacot. A piac bevétele egy-egy szombati napon decemberben és januárban 300 ezer forint körül mozgott. Ha egy hétvégét sem mos el az eső, ez az 1 millió 200 ezer forint (négy hétvége) közel sem elég a piac fenntartásához. Az a valamivel több, mint 1 millió forint hol van a 6 millió 500 ezer forinthoz képest?

És még valami

A nagy területet bérlő kereskedők mind találtak már új üzlethelyiséget. Azok, akik korábban asztalról árultak asztaldíj megfizetése nélkül tudnak tovább árusítani a hétköznap is nagy forgalmat bonyolító Kodály téri – korábbi Diófa ABC melletti –, illetve a Csillag téri piacon.

A városháza törődik a provokátorral is

Szabó Bálint mindent megtesz azért, hogy a Cserepes sorral kapcsolatosan is botrányt keltsen.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserepes sor Cserepes sori Piac Kft. Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés