Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nem szabad hagyni, hogy az egyetemi kurátorok alatt megmelegedjen a szék az LMP szerint
Szegeden 2021. február 2. 20:15

Nem szabad hagyni, hogy az egyetemi kurátorok alatt megmelegedjen a szék az LMP szerint

Az ellenzéki párt petíciót indít: azt kérik, akinek fontos az egyetemek és a tudomány szabadsága, írja alá.

Hirdetés

„Ne helyezkedjenek el túl kényelmesen a szegedi egyetem kurátorai a székükben, nem fog megmelegedni alattuk. 2022-ben az új kormány az első között fogja elzavarni és felelősségre vonni őket”

– hangzott el az LMP keddi, szegedi tájékoztatóján, a Dugonics téren. Az ellenzéki párt országgyűlési határozattal védené a Szegedi Tudományegyetem autonómiáját.

„Amit most a kormány művel, nem más, mint az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése és politikai irányítás alá vonása. Teljesen világos, hogy itt hatalompolitikai érdekek állnak a háttérben, nem pedig fejlesztési szándékok. Amit most csinálnak az már nem is az egyetemi autonómia megsértése, hanem teljes felszámolása”

– mondta Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője.

Keresztes beszélt arról is, szerintük a kormány most arra készül, hogy az egyetemek vagyonát a döntéshozatal lehetőségével együtt olyan alapítványokba helyezze ki, amiket kormányhű politikusok fognak majd vezetni. Ráadásul a kurátorokat később sem lehet majd visszahívni.

„Gyakorlatilag így teljes mértékben felszámolják az évszázadok óta meglévő, hagyományos egyetemei autonómiát, a rektorokat és szenátorokat is teljesen kizárják a döntésekből. Arra sincs garancia, hogy az egyetemi vagyont, az egyetemi ingatlanokat később ne adják el. Ez elfogadhatatlan”

– mondta az ellenzéki politikus.

Keresztes László Lóránt szerint álságos az, hogy eközben Palkovics László az egyetemek most beköszönő aranykoráról beszél.

„Látható, hogy ez a kormány 2010 óta milyen pusztítást vitt végbe a felsőoktatás és a tudományos élet területén. A fejlesztésekhez semmi szükség nincs arra, hogy az egyetemeket kiszervezzék magánalapítványokba és elvegyék az autonómiájukat.

A modellváltásnak csúfolt diktátumba belekényszerített egyetemek súlyos károkat fognak szenvedni, ezért mindent meg kell tennünk, hogy megakasszuk ezt a folyamatot és minden támogatást megadjunk az egyetemi polgároknak”

– mondta a frakcióvezető, aki ezt követően arról beszélt,

az LMP egy határozati javaslatot terjeszt az országgyűlés elé, ami biztosíthatja  a legfontosabb garanciákat, hogy senki se korlátozhassa a rektorok és a szenátus meglévő jogköreit.

„Minden szakmai és tudományos döntést az egyetemeknél kell hagyni! Ezért országos petíciót indítunk. Azt szeretnénk, ha a következő hetekben minél többek aláírnák, akiknek szívügye az egyetemek és tudomány szabadsága.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy az önkormányzatok mindenhol világos politikai állásfoglalással tegyenek hitet az egyetemi autonómia megvédése mellett”

– mondta a frakcióvezető.

Fehér Attila, az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke a Dugonics téri sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy múlt pénteken egy nagyon zavaros és átláthatatlan döntés következtében a Szegedi Tudományegyetem a Fidesz-kormány áldozatává vált.

„Megfenyegették és megzsarolták, vagy egyszerűen csak átverték a szenátus tagjainak egy részét, akik végül az egyetem privatizációja mellett voksoltak. Nem születhetett volna ilyen döntés, ha hatan nem árulták volna el az egyetemi polgárságot, az autonómiát és a tudomány szabadságát. Ők azok, akik a kari felhatalmazás ellenére igennel szavaztak az átalakításra”

– mondta Fehér Attila, majd

felszólította őket, hogy azonnali hatállyal mondjanak le szenátusi tisztségükről, és engedjék át olyanoknak, akik méltók az egyetemi polgárok képviseletére.

Fehér Attila szerint ugyanis ők a felelősök azokért a következményekért, amik az egyetemre várnak: a szakmai színvonal csökkenéséért, az intézmények szétszabdalásáért, az ingatlanok értékesítésért és a várható tömeges elbocsátásokért.

„Az egész privatizáció mögött a Fidesz pénzéhsége áll. A következő években 1500 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás érkezik a felsőoktatásba és a tudományos szférába, amit a fideszes oligarchák szeretnének nagyrészt zsebre tenni. Ne legyenek illúzióink, ezek a pénzek nem az egyetemekre fognak érkezni, hanem az oligarchák zsebében fognak landolni. Ez megengedhetetlen.

2022-ben a felálló demokratikus kormány első dolga lesz, hogy visszaállítsa az egyetemek függetlenségét”

– jelentette ki Fehér Attila.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Fehér Attila Keresztes László Lóránt LMP – Magyarország Zöld Pártja petíció szavazás SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés