Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Teljesen elkészült az új szegedi sportuszoda: magyar–szerb vízilabdameccsel nyitják meg a Tiszavirágot
Szegeden 2021. február 2. 15:35

Teljesen elkészült az új szegedi sportuszoda: magyar–szerb vízilabdameccsel nyitják meg a Tiszavirágot

Képriport
Szeged vadonatúj sportuszodája az ország egyik, ha nem éppen a legmodernebb ilyen jellegű létesítménye. A kivitelezők két és év fél alatt végeztek az összesen 16 milliárd forintba kerülő beruházással.

Hirdetés

Lezárult a harmincnapos műszaki átadás-átvétel, a szakemberek mindent rendben találtak. Teljes egészében elkészült tehát az új szegedi sportuszoda. Sőt, még egy jó hírünk van, a mai napon megkaptuk a használatba vételi engedélyt

– mondta el kedden délelőtt Botka László a Tiszavirág aulájában.

A polgármester illusztris társaságban vett részt az új létesítmény sajtóbejárásán: elkísérte Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és Molnár Tamás, a szövetség alelnöke, háromszoros olimpia bajnok pólós.

Még több fotót az uszodáról a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva talál (fotók: Iványi Aurél)

Botka László rövid beszédében elmondta, hogy nem így tervezték az évtizedek óta várt uszoda átadását, de a járványhelyzet itt is közbe szólt. Jó hír ugyanakkor, hogy a Tiszavirág uszoda nyitásra kész, a teljes személyzete is rendelkezésre áll, akik már átestek az ilyenkor szokásos felkészítésen és betanításon.

Ahogyan feloldják a most érvényben lévő korlátozásokat, másnap nyit az uszoda

– mondta a polgármester.

A West Hungária Bau Kft és a Dél-Konstrukt Zrt. konzorciuma 2018. augusztus végén látott munkához, ami pár napja, január 29-én zárult. Nagy számok jegyezhetőek le az építkezés kapcsán: 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 12 ezer köbméter betont, 1700 tonna betonacélt és 540 tonna acélszerkezetet használtak fel.

Négy medence található a tető alatt, ezek összesített vízfelülete 2100 négyzetméter. A nagymedence 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, és 2800 köbméter vízzel lehet feltölteni. Mellé egy közel 1200 főt befogadni képes fix lelátó épült, és egy 20 négyzetméteres eredményjelzőt is felszereltek.

Az 50 méteres medence mellett még két nagyobb, egy 25 és egy 20 méteres medence található az uszodában. Vári Attila és Molnár Tamás is arról beszéltek a keddi bejáráson, hogy a helyi úszósport, vízilabda, könnyűbúvár és triatlonos utánpótlás-nevelés ma még meglévő gondjai ezzel évtizedekre oldódhatnak meg Szegeden.

Az új uszoda mindenben megfelel a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) követelményeinek, de úgy tervezik működtetni a Tiszavirágot, hogy az a versenysporton kívül egyszerre szolgálja az óvodások és iskolások úszásoktatását, valamint a lakossági igényeket is.

Sportolói konditerem, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyerekmegőrző, tanulószoba és üzlethelyiségek is találhatók az új épületben.

Az energiatakarékosság érdekében 200 kW-os napelemes kiserőmű található az épület tetején, ami körülbelül hetven családi ház éves áramellátását tudná biztosítani. Az uszodához közel 260 férőhelyes parkoló is tartozik, és hogy könnyebben megközelíthető legyen, mellette nemrég egy körforgalom is épült.

Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Molnár Tamás az eseményen bejelentették: 

február 20-án válogatott mérkőzésen csap össze az új szegedi medencében Magyarország és Szerbia. A két válogatott ezt megelőzően egy héten keresztül közösen edzőtáborozik Szegeden.

Nem teljesen biztos még, de elképzelhető, hogy a két ország junior válogatottjai is csatlakoznak a felnőtt csapatok itteni felkészüléséhez.

A Tiszavirág uszoda működtetését és üzemeltetést az önkormányzat fogja végezni saját cégén, a Szegedi Sport és Fürdő Kft.-n keresztül. A város a feladat elvégzésére éves szinten 400 millió forintot fordít.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összeállítását is az új uszodáról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Tiszavirág Sportuszoda új fedett uszoda uszoda vízilabda
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés