Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 2. 11:45

Szabó Bálint, a megélhetési provokátor – Gáti Péter jegyzete

Lassan nem telik el hónap Szegeden Szabó Bálint-botrány nélkül, és bár a képviselő viselkedése gyakran teljesen megmagyarázhatatlannak tűnik, ha nagyon figyelünk, van benne rendszer.

Hirdetés

Alapvetően kétfajta Szabó Bálint performanszt ismerhettünk meg az elmúlt években.

  • Az első típus az, amikor teljesen kiszámíthatatlanul viselkedik: eltorlaszolja a villamossíneket, maszkokat szórva ad járványügyi tájékoztatót az erkélyéről, vagy éppen rendőrök viszik el a bírósági fellépései miatt. Ezekre sok szót nem érdemes vesztegetni, ennek az embernek nyilvánvalóan vannak olyan démonai, amikkel meg kell küzdenie.
  • A második típusba tartoznak a profi előadásai, ezek rendszerint kalkulált és szervezett lépések, csak Szabó sajátos stílusában vannak előadva. Hajlamos ugyanis arra, hogy mindig a Fidesznek legkedvezőbb pillanatban háborodjon fel, boruljon ki és üvöltözzön a megafonjába.

Amikor Botka László 2017-ben bejelentette, hogy elvállalja a miniszterelnök-jelöltséget, Szabó Bálint a polgármesterhez egyébként nem kötődő Szeviép-ügy élharcosává lépett elő. Politikailag talán nem volt túl hatásos, azonban mint később kiderült, anyagilag igen.

2018-ban ugyanis, épp az országgyűlési választások előtt, Lázár János Szegeden, Szabó Bálint konyhájában forgatott videót a Szeviép-károsultak kormányzati kártalanításáról. Szabó cége később nagyot kaszált kártalanítás után fizetendő sikerdíjakon.

Utoljára a 2019-es önkormányzati választáson vette elő az ügyet, amikor a fideszes Pesti Srácok támogatásával teljes lejárató kampányt indított a szegedi bíróság ellen – bár semmilyen érdemi összefüggésre nem derült fény, ő azért lejáratott pár bírát a kormánypárti sajtóban.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb botránya zajlik most Szegeden, ugyanis a kormány egy fideszes alapítvány kezébe akarja adni a Szegedi Tudományegyetemet. Láss csodát, megjelent Szabó Bálint, és tiltakozni kezdett a Cserepes sori piac bezárása ellen – még ülősztrájkot is hirdetett a városháza folyosóján, igaz a saját videói tanúsága szerint többször is felkelt, mielőtt néhány óra elteltével feladta volna a demonstrációt.

Ezekben az akciókban több közös pont is van. Egyrészt, mindig olyan időpontra vannak időzítve, amikor a Fidesznek jól jön a figyelemelterelés. Másrészt, a kormányoldal politikai gépezete mindig felsejlik a háttérben – Lázár János, a Pesti Srácok, minap pedig a Mi Hazánk, akikről lássuk be, a Fidesz bábjai.

Talán még valamiben hasonlítanak a Szabó Bálint-ügyek: bár a független képviselő szeretne a kis ember védelmezőjének szerepében tetszelegni, valójában épp az ellenkezőjéről van szó.

  • A Szeviép-károsultak „képviseletében” nagyobbat kaszált, mint akik a kártérítést kapták.
  • A bíróságok elleni lejárató cikkek egyetlen érdemi következménye, hogy a bírókat és családjukat meghurcolták a nyilvánosság előtt.
  • A Cserepes sorral is ez a helyzet: a piac forgalma lecsökkent, veszteségesen működött, csak úgy lehetett volna nyitva tartani, ha a város a szegedi adófizetők kárára tartja fenn.

Ez a botrány, ahogyan a korábbiak is, fideszes politikai célokat szolgál – ez már csak így működik, Szabó elvégre politikus. Ami azonban elfogadhatatlan, az az, hogy rendre ártatlan civileket használ élő pajzsnak a konfliktusaiban. Mert erről szól ez, hogy a saját, na meg a Fidesz politikai céljainak szolgálatában használja a Szeviép-károsultakat, a piaci árusokat – megélhetési céllal.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserepes sori Piac Kft. Gáti Péter jegyzet Szabó Bálint vélemény Cserepes sor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés