Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 2. 09:36

Koronavírus-járvány: 78 halott, 578 új regisztrált fertőzött Magyarországon

Ezek a friss magyarországi járványszámok kedden délelőtt.

Hirdetés

Meghalt 78, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 578 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 369 ezer 288-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 ezer 656-ra emelkedett, a gyógyultak száma 268 ezer 803.

Az aktív fertőzöttek száma 87 ezer 829-re csökkent. Kórházban 3729 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 18 ezer 30-an vannak, a mintavételek száma 3 millió 176 ezer 944-re nőtt.

Azt írták: eddig 243 ezer 36 embert oltottak be, közülük 68 ezer 526-an már a második oltást is megkapták. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos keresi majd ezekben a napokban.

Az oltási munkacsoportnak át kell szerveznie az e hétre tervezett oltásokat, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett Magyarországra – hangsúlyozták.

Közölték: az ígértnél kevesebb Moderna-vakcinaszállítmány is azt jelzi, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés "teljesen kiszámíthatatlan", Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltások megkezdéséhez.

Pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcinát várnak 3 hónap alatt. "Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak" – hangsúlyozták.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttek le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből eddig csak Pfizer- és Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet Magyarországra – írták.

Hozzátették: a védőoltás ingyenes és önkéntes. Eddig már csaknem 2 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Hangsúlyozták, hogy a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Este 8 és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) – nem számítva a 14 év alattiakat – maximum 10 ember részvételével tarthatók meg.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (68 ezer 548) és Pest megyében (45 ezer 908) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 ezer 872), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 ezer 627) és Győr-Moson-Sopron (20 ezer 595). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8048).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 Csongrád-Csanád megye fertőzés járvány koronavírus oltás oltóanyag statisztika vakcina vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés