Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Elkapta a koronavírust és kórházba került a 100 éves katona, Captain Tom, aki sétálással gyűjtött milliárdokat a brit egészségügynek
Túl a városon 2021. január 31. 23:50

Elkapta a koronavírust és kórházba került a 100 éves katona, Captain Tom, aki sétálással gyűjtött milliárdokat a brit egészségügynek

A veterán férfi a világjárvány egyik legszebb történetével vált világhírűvé.

Hirdetés

Koronavírus-fertőzéssel kórházba szállították vasárnap Sir Tom Moore-t, a brit hadsereg százéves veteránját, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére.

A Captain Tom, vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát – aki a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le – lánya, Hannah Ingram-Moore vasárnapi Twitter-bejegyzése szerint

néhány hete tüdőgyulladással kezelték, a héten pedig megállapították róla, hogy koronavírus-fertőzése van.

A tájékoztatás szerint Sir Tom eddig otthonában, családja körében lábadozott, de vasárnap légzéssegítő kezelésre lett szüksége. Hannah Ingram-Moore szerint édesapját nem intenzív osztályon ápolják.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap este, szintén a Twitteren az egész ország nevében teljes felgyógyulást kívánt Sir Tomnak.

Tom Moore tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az állami egészségügyi szolgálatot koronavírus-járvány megfékezésében.

Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjt össze az NHS-t támogató jótékonysági alapnak.

Tom százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. Tom Moore naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amin

végül 32,8 millió font, vagyis több mint 13 milliárd forint, tehát az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája is.

A királynő, Boris Johnson soron kívüli, egyedi felterjesztését jóváhagyva, tavaly nyáron a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt.

Szeptemberben bejelentették, hogy film is készül Sir Tom életéről James Spring, Nick Moorcroft és Meg Leonard producerek közreműködésével. A producercsapat nevéhez fűződnek a Táncterápia (Finding Your Feet), illetve a Fisherman's Friends című alkotások.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adomány betegség covid-19 fertőzés gyűjtés járvány jótékonyság kórház koronavírus pandémia világjárvány vírus Boris Johnson Captain Tom II. Erzsébet Sir Tom Moore
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés