Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 31. 14:22

Merkely Béla szerint előnyt jelent, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van

A Semmelweis Egyetem rektora az állami rádiónak nyilatkozott, és beszélt az Európában először Magyarországon alkalmazott új koronavírus-ellenes infúzióról is.

Hirdetés

Egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Merkely Béla elbüszkélkedett vele, hogy a Semmelweis Egyetemen az orvosok 99,9 százalékát beoltották, a szakdolgozók esetében ez az arány 87 százalékos. Azt is mondta, hogy kollégái csütörtöktől vasárnapig több mint 15 ezer, idősotthonban dolgozó és lakó magyar állampolgárt oltanak, és várják a további feladatokat is.

A rektor szerint az oltásnak semmilyen szövődménye nincs, és a legjobb megoldás, hogy a védettséget egyéni, családi és nemzeti szinten megszerezzék az emberek. Az oltás okozhat reakciókat, de korántsem járhat olyan súlyos betegséggel, mint amit a koronavírus okozhat. Ráadásul, nem lehet előre jelezni, hogy kinél lesz súlyos lefolyású a megbetegedés

– mondta.

Ha valakit beoltanak, onnantól kezdve szinte százszázalékos valószínűséggel el tudja kerülni a súlyos lefolyású megbetegedést, és az egész betegség egy náthává tud szelídülni, mondta Merkely. 

Szerinte előnyt jelent az, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van, mert az a fontos, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen meg az egész nemzet szintjén az oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy vissza tudjon térni az ország a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni.

Szerinte, ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk.

Merkely Béla beszélt a kínai Sinopharm oltóanyagáról, ami technológiájában olyan, mint az influenza elleni vakcina, elölt vírust tartalmaz. Mint mondta, ez az a módszer, amit már ötven éve alkalmaznak, és jelentős tapasztalat van róla.

A rektor szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy minél nagyobb számban és minél gyorsabban lehessen oltani. Szerinte az oltóanyagok sokasága többletlehetőséget ad.

Szerinte azok az országok, amik elhúzzák az oltási programjukat akár egy teljes évre, sokkal nagyobb veszteséget szenvednek el, mint azok, amik képesek lesznek arra, hogy akár néhány hónap alatt beoltsák a lakosság jelentős részét. A beoltott és a betegségen átesett emberek így biztosítják azt a nyájimmunitást, aminek köszönhetően az esetszámok radikálisan csökkenni fognak, és vissza lehet térni a mindennapi élethez.

A vakcinákról elmondta: az AstraZeneca, a Sinopharm oltásai és Szputnyik vakcina már régóta ismert technológiára épül, a két legújabb mRNS alapú oltóanyag, a Pfizer–BioNTech és a Moderna viszont új módszerrel dolgozik. Utóbbi kettő előnye az, hogy a jövőben az új típusú világjárványokra sokkal gyorsabban lehet majd vakcinát előállítani, hiszen ha megismerik a vírus fehérjéit, akkor elképzelhető, hogy akár hat héten belül lehet megfelelő vakcinát gyártani.

Szerinte fontos az oltással kapcsolatos bizalom. Az oltás volt az az orvosi felfedezés, ami a legtöbb életet mentette meg a világon, hiszen száz évvel ezelőtt még szinte minden családban volt olyan gyermek, aki valamilyen fertőzés miatt meghalt.

A rektor kitért az Európában először Magyarországon alkalmazott új koronavírus-ellenes infúzióra is. Ezt az egyébként nem olcsó terápiát Merkely Béla olyan betegeknek javasolja, akiknek az immunrendszere gyenge, vagy jelentős krónikus betegségük van. Példaként hozta a szívelégtelenséget vagy a transzplantáción átesetteket. Beszélt arról is, hogy ez a kezelés hasonlít a már hónapok óta használt vérplazma-terápiára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech covid-19 járvány járványkezelés kínai vakcina koronavírus Merkely Béla Moderna oltás oltóanyag Pfizer rektor Semmelweis Egyetem Sinopharm vakcina AstraZeneca Szputnyik V
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés