Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 31. 11:05 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: Szeged kifosztása és a garanciák

A NER évtizede sokféle vargabetűt vágott a kormányzásba. Napon belüli, Gulyás Gergely saját száján belüli, Orbán Viktor Facebook-pörformansza és az esti Magyar Közlöny közti ellentmondások erdejében botorkálunk. Bekötött szemmel és hátrabilincselt kézzel. Vírusdiktatúrától depressziósan.

Hirdetés

Vannak azonban biztos elemek. Ilyen a mindennemű autonómiák elleni következetes kormányzati hadviselés. Bármilyen ellenőrző szerv, gazdálkodó szervezet, reflektálni képes intézmény púposkodna, jön a narancsbakancs, és lerúgja. A leggyakrabban cipőzött áldozat az önkormányzatiság. Szeged pénzét, jogköreit, mozgásterét is folyamatosan kurtítják. Budapestről mondják meg, hogy ki legyen az iskolaigazgató, vagy miként parkoljanak. Minden helyi erőt igyekeznek lenullázni vagy prostituálni.

Nem az üres panasz igényével írok erről. Aki ma jelöltként a Fidesszel szembeni küzdelmet vállalja, az erre szerződik. Szeged pont azért működőképes, mert a város sorsát nem rendelik alá egyik párt hatalmi érdekeinek sem. Az önkormányzatiságon esett csorba, a folyamatos csonkítások felsorolása gyakran pusztán arra szolgál, hogy a következő választásra trenírozzák a szavazókat. Hogy aztán ebből mi lesz, és mi nem, arra jó példa, hogy Budapesten például a nagy ellenzéki fogadkozás ellenére nem lett Tiborcz-adó, nem lett Budapest-alkotmány, lesz viszont stadion, és szakmányban irtják a fákat a Ligetben.

Szeged történetét szerencsére a szegediek írják, nem fals politikai ambíciók valamely más szférából. A kormányzat felől érkező, sorozatos jogfosztások kapcsán azonban emlékezzünk meg egy körülményről, ami sokaknak nem fog tetszeni: a módszert nem Orbán Viktor találta ki, hanem bizony Horn Gyula. A politikai talentum komoly hatalomtechnikai tudással is párosult, és a szocialista miniszterelnök volt az, aki a fővárosnak visszajuttatott források tudatos költségvetési alultervezésével, így elsősorban a BKV állandó borogatásával satuba fogta a Budapest élén álló liberális Demszky Gábort. Innen ered az a süvegelős tánc, amit a mai főpolgármester kénytelen gyakorta előadni a kormánynál, vagy épp Fürjes Balázsnál. A módszert azóta persze felpörgette, kiterjesztette és sokkal aljasabbá tette a Fidesz.

A feladat ma ezt túlélni, holnap pedig, egy reménybeli kormányváltás esetén visszafordítani, de maradéktalanul. No, és ezt kellene ma bebiztosítani, garanciákkal megerősíteni.

Tessék ezt illetően nyomást helyezni az ellenzékre! Most mutatkoznak be a 2022-re szánt egyéni képviselőjelöltek, akik jó eséllyel előválasztáson is megmérettetik magukat. Mondassuk ki velük, vegyük fel kamerával, írassuk le velük, és húzzuk alá pirossal, lilával, égszínkékkel, hogy igenis MINDENT VISSZA FOGNAK ADNI SZEGEDNEK és a többi önkormányzatnak! Ne engedjük a kitérést, hogy „majd meglátjuk”, meg „előbb győzni kell”, meg „az emberek nem olvasnak programot”. Írják csak bele a programba, hogy visszakerülnek a helyi adóbevételek, a helyi jogkörök. A városok visszakapják az iskoláikat, a helyi egészségügyet a forrásokkal együtt. Az egyetemek újra a helyiek büszkeségét növelik, nem olyas káderek ugrálóváraként funkcionálnak, akik még a város nevét is ki akarják dobni az elnevezésből.

Akit zavar, bosszant, elborzaszt, amit a Fidesz a helyi, autonóm közösségekkel művel, az tegyen meg mindent azért is, hogy a mai világot túléljék, és azért is, hogy egy kormányváltás után ne tartsa meg ezt a rendszert egy új központi hatalom, mondván, neki mégiscsak így könnyebb kormányozgatni.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet NER Szegedi Tükör vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés