Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Hiába a kormányzati lelkesedés, megeszi az infláció a minimálbér és a bérminimum 4 százalékos emelését – hatalmas a bérfeszültség a tanároknál
Túl a városon 2021. január 31. 09:30

Hiába a kormányzati lelkesedés, megeszi az infláció a minimálbér és a bérminimum 4 százalékos emelését – hatalmas a bérfeszültség a tanároknál

A gazdasági válság idején nehezen elvárható, hogy a piac jelentős béremelést hajtson végre, de a komoly állami segítség elmaradása miatt igenis fontos, hogy mennyi lesz a reálbérnövekedés. Egyre biztosabb, hogy semennyi. Ha a tanárok fizetését nem a 2014-es minimálbér alapján számolnák, akkor a pedagógusfizetések 100 ezer forinttal lennének magasabbak.

Hirdetés

Miközben kormánypárti politikusok tavaly még arról beszéltek, hogy gyors visszapattanás várható majd a gazdaságban, addig mára a Magyar Nemzeti bank is elismerte, hogy a járvány második hulláma miatt a gazdaság helyreállása lassabb lesz a vártánál. Megugorhat az infláció, tavaszra akár 4 százalékos drágulás is jöhet.

A nagy nehezen kialkudott béremelést gyakorlatilag elviszi majd az, hogy minden drágább lesz.

Legalább 3 és fél százalékos inflációra számít idén a Magyar Nemzeti Bank, de a dohánytermékek erőteljes drágulása miatt a pénzromlás elérheti a 4 százalékot is. A jegybank az elhúzódó válsággal indokolja az előrejelzését, nem véletlen, hogy az MNB az árstabilitásra helyezné a hangsúlyt. Kérdés, hogy mekkora sikerrel.

A minimálbér bruttó 167 ezer 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 ezer forintra nő.

A minimálbér 4 százalékos növelése azért is lehet kevés, mert a statisztikák szerint például az élelmiszerek ára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedik.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége aláírta a minimálbér és a bérminimum 4 százalékos emeléséről szóló megállapodást. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) viszont nem írta alá a bérmegállapodást.

Kordás László, a szövetség elnöke úgy fogalmazott: semmire nem elég a 4 százalékos béremelés.

„Mintegy 1 millió 40 ezer ember van ezen a két kategórián bejelentve, és még ehhez kapcsolódik egy sor olyan juttatás, ami a minimálbérhez van kötve, ez az emelés nem elégséges ahhoz, hogy fedezze mindazt a nehézséget és költségnövekedést, amit az euro árfolyam, illetve az élelmiszerárak emelkedése okoz. tehát ilyen értelemben ezzel nagy valósínűség szerint ebben a bérkategóriában még a reálérték sem fog megőrződni. Ezért ezt nem tartjuk elfogadhatónak”

– mondta Kordás László.

Kordás László arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a megállapodás 11 hónapra szól, az emelés valójában csak 3,66 százalékos.

Kordás Lászlót a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte a Téma című hírháttér műsorban:

Három év alatt csak az óraszám nő, a fizetés nem

Bérfeszültséget és sokak szerint igazságtalan helyzeteket szül a pedagógusi bértáblában a garantált bérminimum növekedése. A 4 százalékos emelés ugyanis csak a kezdőket, tehát a gyakornok pedagógusokat érinti, a teljes bértáblán nem fut keresztül a béremelés. Így aztán előfordulhat, hogy egy gyakornok annyit keres, mint egy három éve ott tanító kollégája.

Kétszáz forinttal keres majd többet például egy 3 éves tapasztalattal rendelkező „ped1” kategóriában lévő pedagógus a gyakornokhoz képest februártól. A garantált bérminimum 4 százalékos emelése, pontosabban a többi kategória nem emelése, megalázó helyzetet teremt az oktatási területén.

A bérösszecsúszás annak a következménye, hogy a kormány 2014-ben, az életpálya modell kialakításakor a pedagógusfizetéseket nem a mindenkori aktuális minimálbérhez kötötte, hanem az akkorihoz. Így a tanárok fizetése fokozatosan elértéktelenedik.

A pedagógusbérek összecsúszása az óvodákban is jelentkezik. Egy pályakezdő diplomás ma már szinte nem keres többet az óvodákban, mint egy alacsonyabb végzettségű technikai dolgozó vagy egy dada. A pedagógus-életpályamodell a 2014-es minimálbér alapján készült, azóta nem emelték a kategóriákat, így viszont évekig nem is tud javulni a nem kezdő, de fiatalabb pedagógusok anyagi megbecsülése.

Hosszú távon beláthatatlan következménye lesz annak, hogy az alacsony bérek miatt nem vonzó a pedagógusi pálya. A garantált bérminimumnál vagyis 219 ezer forint bruttónál ugyanis szinte bármely más munkahelyen többet fizetnek egy diplomásnak.

Tarnay Attilával a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett a Témában:

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Nemes János)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés garantált bérminimum minimálbér pedagógus tanár tanárhiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés