Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 31. 08:33

Hatvannégy éve haltak meg utoljára olyan kevesen az utakon, mint tavaly

Az elmúlt években Magyarországon folyamatosan csökkent a közlekedési balesetek száma, ennek köszönhetően kevesebben is haltak meg az utakon. Csongrád-Csanád megyében és Szegeden is ez a tendencia érvényesült.

Hirdetés

Történelmi mértékben csökkent 2020-ban a közlekedési balesetben elhunytak száma, legutóbb 1956-ban volt alacsonyabb ez a szám – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője azt is elmondta:

  • a múlt évben 13 ezer 745 személyi sérüléses baleset történt, ez 17 százalékos csökkenést jelent az előző év adataihoz képest.
  • A halálos balesetek száma 20 százalékkal, az elhunytak száma 25 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, továbbá mintegy 4000-rel kevesebben sérültek meg, mint 2019-ben.

A közlekedési balesetek számának csökkenése azt eredményezte, hogy mintegy 113 milliárd forintnyi kár nem következett be – mutatott rá a főosztályvezető. Magyarországon évente átlagosan 600–700 milliárd forint nemzetgazdasági kár keletkezik közlekedési baleset miatt – mondta a tavalyi csökkenés mértékének érzékeltetésére.

Óberling József beszámolt arról is, hogy a múlt évben az ittasan okozott balesetek száma is csökkent, 5 százalékkal, 2019-hez képest.

Arra a kérdésre, mennyivel csökkent a forgalom a múlt évben például a koronavírus-járvány miatt és lehet-e ez az oka a kedvező adatoknak, Óberling József azt mondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett üzemanyagfogyási adatokat és

az automata közlekedésellenőrző VÉDA rendszer forgalmi adatait vizsgálták, ez pedig azt az eredményt mutatta, hogy mindössze 5–6 százalékkal csökkent a közúti forgalom.

Ezt az arányt is figyelembe véve Óberling szerint kijelenthető, hogy lényegesen javult a közlekedésbiztonság Magyarországon.

Vad Róbert, rendőr őrnagy, a Csongrád megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta, az elmúlt öt évben a megyénkben is kedvezően alakultak a statisztikák, sokkal kevesebb baleset történt.

Ennek szerinte több oka van, egyrészt a gépjárművek technikai fejlődése, biztonságosabbá válása, másrészt pedig az úthálózat fejlesztése, a városokat elkerülő utak kiépülése. „Természetesen a rendőrség ellenőrző és megelőző munkája is benne van ebben a kedvező tendenciában” – tette hozzá.

Csongrád-Csanád megyében a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma 2015-ben 694 volt, ez 2020-ban 22 százalékkal csökkent. A súlyos sérüléses és a könnyű sérüléses közúti közlekedési balesetek száma is csökkent, mindkettő 20 százalék fölött.

A rendőr őrnagy kiemelte, a baleseti okok azonban nem változtak az évek során,

elsősorban a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, valamint a kanyarodási szabályok megszegése miatt történtek balesetek.

Szerencsére az ittasan okozott balesetek száma jelentősen lecsökkent, még 2015-ben 72 esetben volt ez az ok, 2020-ra ez szám felére csökkent.

Óriási mértékben visszaesett a halálos balesetek száma is a megyénkben, 5 év alatt 45 százalékkal csökkent, ugyancsak ennyivel esett vissza a balesetben elhunytak száma is.

Szegeden is javultak az adatok

Szeged speciális helyzetben van, hisz a statisztikák szempontjából ide tartoznak az M5-ös és az M43-as autópályák megyei szakaszai is. Minden bizonnyal ezért bizonyos statisztikai adatok kisebb csökkenést mutatnak. Például

  • a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma a városban 2015-ben 322 volt, ez a szám 2020-ra a megyei értéknél kisebb mértékben, 12 százalékkal csökkent.
  • A halálos, illetve a könnyű sérüléses balesetek száma 2015-höz képest nem változott, azonban a súlyos sérüléssel járóké 33 százalékkal csökkent.

Szegeden is csökkent az ittasan okozott balesetek száma, 2015-ben 25 ilyen történt, 2020-ban ez a szám 18 lett, ami 28 százalékkal kevesebb, mint öt évvel korábban.

Kérdésre válaszolva Vad Róbert elmondta, a rendőrség Pofátlan(TAN)ítás elnevezésű akciója – amelynek során civil autókból ellenőrzik a közlekedőket és a szabálytalankodókról készült videókat rendszeresen felteszik a netre – jelentős visszatartó erővel bír.

„Nagyon sok autóvezető, mióta megjelentek ezek a videók a neten, százszor meggondolja, hogy szabálytalankodjon-e, hisz nem tudja, a mögötte lévő autóból videózzák, vagy sem. És az okos ember mindig a más kárán tanul.”

Annak, hogy a megyében, illetve Szegeden is jól alakultak a statisztikák az elmúlt években, jelentős szerepe van a Csongrád-Csanád megyei Balesetmegelőzési Bizottság akcióinak és megelőző tevékenységnek. Vad Róbert hangsúlyozta, négy évvel ezelőtt Szegeden egy országos szinten is egyedülálló programot indítottak Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! (KEVE) címmel, ami során a szegedi tankerület segítségével 32 iskolában 1–8. osztályig, havi egy alkalommal, közlekedési ismeretek tanítanak. Ezzel a kezdeményezéssel a remények szerint egy olyan generáció ül majd a volán mögé, kerékpárra, vagy motorra, akik közlekedési kultúrája sokkal fejlettebb.

Emellett Vad Róbert kiemelte, nagyon fontosnak tartja a különféle akciókat, amikkel rendszeresen felhívják a figyelmet az ittas vezetésre, az elalvás veszélyeire, a vadveszélyre, vagy a kerékpárosoknál a megfelelő láthatóságra.

Az őrnagy azt mondta az eddigi kedvező tendencia ebben az évben is folytatódott, így a remények szerint 2021-ben is biztonságosabb lesz közlekedni az utakon.

V. I. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: baleset Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrség halálos baleset ittas vezetés Vad Róbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés