Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Költségvetés 2021: a sokmilliárdos kormányzati elvonás ellenére is megőrzi működőképességét és szociális vívmányait Szeged
Szegeden 2021. január 30. 16:41

Költségvetés 2021: a sokmilliárdos kormányzati elvonás ellenére is megőrzi működőképességét és szociális vívmányait Szeged

Nem állnak le a fejlesztések sem. A 84 és fél milliárdos büdzsé több mint fele továbbra is a beruházásokra megy. Egyetlen pályázatot sem ad vissza a város az önerő hiánya miatt. Legjobban az önkormányzat cégeinél kell összehúzni most nadrágszíjat.

Hirdetés

Míg tavaly 91,4 milliárd forintból gazdálkodhatott Szeged, addig az idén a város költségvetésének bevételi és kiadási oldalán is 84,4 milliárd forint szerepel. Így a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is hiány nélkül gazdálkodik a város.

A járvány okozta bevételkiesések és a drasztikus kormányzati elvonások miatt 7 milliárd forinttal kisebb az idei költségvetés főösszege a tavalyinál, 91,4 milliárd helyett tehát 84,4 milliárd forintos a büdzsé. 

A 7 milliárdos különbség első hallásra nem tűnhet túl soknak, de valójában óriás összegről. Az elmúlt időszakban az újszegedi liget, Belső-Tarján, a múzeum és a vár, a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér, valamint a Belvárosi Mozi és a Partfürdő fejlesztésére, felújítására fordított összesen ennyit a város.
Nem változott viszont érdemben a kiadások szerkezetének összetétele: továbbra a legtöbb forrást,

  • több mint 38 milliárd forintot beruházásokra, fejlesztésekre költ majd idén is az önkormányzat.
  • A város működésére a büdzsé 46 százalékát, 32,8 milliárd forintot terveznek elkölteni.

Így a nehéz gazdasági körülmények dacára sem éli fel jövőjét Szeged, tartalékai azonban jelentősen megcsappannak.

A kormány reggeltől estig, estétől reggelig talicskázza ki a város bevételeit

A járvány elleni védekezésre hivatkozva soha nem látott kormányzati elvonás sújtotta a magyar városokat, közöttük Szegedet is.

Orbán Viktor kormánya több mint 10 milliárd forintos forráselvonása miatt idén a túlélés költségvetéséből kénytelen gazdálkodni a város.

Miközben az önkormányzat önerejéből 415 millió forintot fordított a védekezésre, a kormány több mint 4 milliárd forintos elvonással sújtotta várost: elvitték a gépjárműadó korábban még helyben meghagyott részét és a parkolás ingyenessé tétele is százmilliókat vett ki a város zsebéből, miközben az önkormányzati cégek több mint 4 milliárdos bevételkiesést szenvedtek el a járvány miatt.

A kormány azt ígérte, a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokkal külön is tárgyal, hogyan kompenzálja a bevételeik kiesését. Ám hamar kiderült, ez az intézkedés kizárólag az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtja.

Karácsony előtt ugyanis tizenhárom fideszes vezetésű helyhatóságot egyenként 1 milliárd 380 millió forinttal ki is stafíroztak, miközben az ellenzéki vezetésű városokkal a mai napig nem álltak szóba.

Ezt is az a tény erősíti, hogy Szegedet jobban sújtották a kormány intézkedései, mint maga a járvány.

Az önkormányzatokat ellehetetlenítő tendencia az idén is folytatódik: egy kormányrendelet értelmében a településeket megfosztják az iparűzési adó jelentős részétől, ráadásul

szociális hozzájárulási adó címén a korábbi befizetési kötelezettséget egyik évről a másikra több mint huszonötszörösére emelik: idén a tavalyi 73 millió helyett 1 milliárd 844 millió forintot kell majd a városnak befizetni ilyen címen a központi költségvetésbe.

2021-ben újabb 6 és fél milliárd forintos mínuszt jelentenek Szegednek a kormányzati intézkedések, miközben a költségvetésben az elhúzódó járvány miatt 2,8 milliárd forintos további bevételkieséssel kell számolniuk a város cégeinek.

Védekezésre, a helyi vállalkozások megsegítésére, valamint munkahelyek megőrzésére további 175 milliót tervez költeni az önkormányzat.

A járvány és a kormányzati elvonások igazi kárvallottjai a város cégei és 162 ezer szegedi

Míg tavaly a vadaspark 85 millió, az IKV pedig 238 millió forint önkormányzati támogatást kapott a működéséhez, most mindkettőnek a saját lábán kell majd megállnia.

Az idén a kormányzati elvonások miatt több mint 1 milliárd 700 millió forinttal kevesebb jut a városi cégek működésének támogatására, mint tavaly. Míg 2020-ban 7 milliárd 260 milliót, addig az idén csak 5 milliárd 543 millió forintot tud költeni az önkormányzat a város és intézményei működtetésére.

A legtöbb támogatást, több mint 2 milliárd forintot most is a közlekedési társaság, az SZKT kapja, ezt követik a környezetgazdák 1,5 milliárdos támogatással, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Sport és Fürdők Kft. fért fel, 937 millió forinttal. A szabadtéri játékok kivételével az összes szegedi önkormányzati cég támogatását kénytelen a város csökkenteni az idén, amit a közszolgáltatások színvonalát is komolyan veszélyezteti.

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz Szegednek is, hogy Orbán-kormány döntései miatt " target="_blank">az állam folyamatosan vonul ki a közösségi közlekedés finanszírozásából. Az idén 6,8 milliárd forintba kerül a városi közlekedés üzemeltetése, ennek közel 60 százalékát, 4 milliárd forintot az önkormányzat biztosítja, az utazók 2 milliárd forintot fizetnek, az állam pedig mindössze 12 százalékban járul hozzá a költségekhez, egyre nehezebb helyzetbe hozva az önkormányzatot.

Soha nem volt nagyobb szükség a szegedi szociális hálóra, mint az idén

Az állami elvonások legnagyobb vesztesei idén is a legszegényebbek, a legrászorultabbak. Miközben az elmúlt években a kormány teljesen leépítette a szociális ellátórendszert, Szegeden az országban egyedülálló szociális védőhálót sikerült saját erőből kiépíteni. 

Az önkormányzat a költségvetésben évről évre folyamatosan növelte a szociális kiadásokra fordítható összeget: míg 2016-ban 400 millió, addig az idén már harmadik éve ugyanannyi, összesen 1 milliárd 50 millió forint szerepel a legrászorultabbak támogatására, így a legnehezebb időszakban sem marad senki ellátás nélkül a városban.

A tervek szerint az idén is számíthatnak a nyugdíjasok az idősek támogatására, és a szülők is kalkulálhatnak majd az iskolakezdési támogatással.

A költségvetés több mint fele most is fejlesztésre megy: minden uniós beruházáshoz biztosítja az önrészt a város

Az elvonások miatt saját magán kezdi a spórolást az önkormányzat: csökkenti a városi cégek és a polgármesteri hivatal kiadásait, hogy továbbra is megőrizze az itteni munkahelyeket, de ez sajnos nem elegendő. 

Ezért az idén kénytelen a sajáterős beruházásokat drasztikusan visszafogni, az útfelújításokra fordítható összeget pedig megfelezi, a korábbi egy milliárd forint helyett mindössze 500 millió jut most erre a célra. 

Folytatódnak viszont azok a beruházások, amelyeket az európai unió támogat, ezekhez a város minden esetben biztosítja az önerőt, így egyetlen pályázaton nyert forintot sem kell visszaadni.

Tovább folytatódik 2021-ben is az oktatási intézmények energetikai felújítása: hamarosan elkészül Kiskundorozsmán a Jerney utcai óvoda és iskola felújítása. Még az idén elkezdődik négy óvoda – a tarjáni, a gedói, a makkosházi és a Gyertyámos utcai – felújítása, de két bölcsőde építését is tervezi az önkormányzat. A beruházásokra többek között azért van szükség, mert azt követően az intézmények távhő és villamos áram felhasználása 65 százalékkal csökken.

Folytatódnak a Zöld város program fejlesztései is: a Stefánia felújítása után 2021-ben 650 millió forintból a Vértó teljes környezete is megszépül. Tovább halad a csapadékvíz-elvezető hálózat bővítése Újszegeden és Kiskundorozsmán. Egy milliárd 300 millió forintból 16 kilométernyi csapadékvíz-elvezető hálózat épül ki. 

A beruházás eredményeként az érintett területek lakóinak életkörülményei jelentősen javulni fognak. A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelenthet a belvízproblémákra, valamint a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik majd a területről.

Nem állnak le teljesen az út és kerékpárút fejlesztések sem: tavasszal elindul a Bordány felé vezető kerékpárút építése, valamint több gazdasági út is megújulhat.

Az önkormányzat cégei közül az SZKT és a Környezetgazdálkodási Nkft. tervez nagyobb beruházást az idén. A trolibusztelep és a végállomások energetikai fejlesztésére 433 milliót költhet majd a közlekedési társaság, a környezetgazdák pedig fél milliárd forintból korszerűsíthetik a sándorfalvi úti telephelyük energetikai rendszerét.

Hamarosan a szegediek régi álma is valóra válik: a járványügyi korlátozások feloldása után megnyílhat város új fedett uszodája, a Tiszavirág. Az ország egyik legkorszerűbb és legszebb sportlétesítménye 15 és fél milliárd forintból épült fel. A 13 ezer négyzetméteres komplexumban a nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas versenymedence mellett egy bemelegítő és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is helyet kapott. A sportolói és a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség és egy wellness részleg is megtalálható az új létesítményben.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés kormányzati megszorítás önkormányzat szociális bérlakás szociális támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés