Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 30. 13:44 Forrás: Szegedi Tükör

Farkas Árpád: Forrnak az indulatok a vendéglátósokban

Nem értjük, hogy ha a plázák, nagyáruházak és multik nyitva lehetnek, ahol az emberek tömegelnek, akkor a vendéglátóhelyek miért nem, ahol kétméterenként vannak az asztalok, és a személyzet már szinte vegyvédelmi ruhában dolgozik – mondta lapunknak Farkas Árpád szegedi vendéglátós azt követően, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentette a Kormányinfón: március elsejéig maradnak a korlátozások. 

Hirdetés

A szakács végzettségű Farkas Árpád, akinek vendéglátó üzletvezetői képesítése is van, 1980 óta foglalkozik vendéglátással. A szegedi férfi mintegy 15 éve saját vállalkozásokat üzemeltet.

– Jelenleg a szegedi piarista gimnázium büféjét üzemeltetem, pontosabban üzemeltetném… – mondta elkeseredetten Farkas Árpád, akinek tavaly szinte nem is volt bevétele, csak kiadása.

– A tavaszi karantén idején kaptam egy kis alamizsnát a kormányhivataltól. Három hónapig kicsivel több mint harmincezer forintot. A novemberi bezárás után próbáltam igényelni valami „talpon maradási segélyt”. Azt mondták, hogy kaphatok esetleg havi 22 ezer 800 forintot addig, amíg újra lesz munkám. De ebből a pénzből még egy fillért sem láttam. Már legalább tízszer hívtak vissza hiánypótlásra.

Komolyan mondom, már egy könyvet lehetne kiadni abból a papírmennyiségből, amennyit kitöltettek velem. Végre január elején elfogadták a kérelmem, de azt mondták, legyek türelemmel, mert rengeteg a kérelem, minimum 60 nap az átfutás. Feléltük minden tartalékunkat. Nem tudom, hogyan tudjuk túlélni ezt az időszakot – mondta Farkas Árpád, aki a több mint tízezer tagot számláló Vendéglátósok és vendégeik Facebook-csoportot is vezeti.

– Forrnak az indulatok a csoportban, szinte hisztérikus a hangulat. Nem értjük, hogy ha a plázák, nagyáruházak, multik nyitva lehetnek, ahol az emberek tömegelnek, akkor a vendéglátóhelyek miért nem, ahol kétméterenként vannak az asztalok, és a személyzet már szinte vegyvédelmi ruhában dolgozik – magyarázta a szegedi vendéglátós.

Farkas Árpád szerint a kisebb, vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat egyáltalán nem segítette, segíti a kormány.

– Vannak kollégák, akik az ételek házhoz szállításával még talán nullán tudják tartani magukat, de a hozzám hasonlók egy kanyi vasat sem kapnak sehonnan. Nekünk nincsenek alkalmazottaink, egyszemélyes kisvállalkozók vagyunk. Semmi támogatás.

A csoportban írta valaki, hogy valamelyik főút mellett üzemeltetett fogadót, ott dolgozott apuka, anyuka, nagyszülők, testvérek. Olyan igazi családi vállalkozás volt. Hónapok óta otthon vannak, egyetlen fillér nélkül – tette hozzá Farkas Árpád.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter január 28-án jelentette be, hogy március elsejéig maradnak a korlátozások. A fideszes politikus azt is elmondta, hogy a kormány „pontosan látja, melyek azok a területek, ahol ez nagy gondot okoz”, elsősorban a szolgáltatóipar, azon belül is a vendéglátás. Közölte, tárgyaltak a magyar vendéglátók érdekképviseleti szerveivel, és azt mondta, hogy a közigazgatási hivatalok mindent meg fognak tenni a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. „Amikor lazítás lesz, akkor először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni” – ígérte Gulyás Gergely.

Mennyit bír még ki a vendéglátós szakma? – kérdeztem Farkas Árpádot Gulyás bejelentése kapcsán.

– Ennyit bírt ki, és ez nem kamu! Vége a vendéglátásnak, ha nem találnak ki azonnal valamit, mert a huszonnegyedik óra utolsó percében vagyunk

– hangsúlyozta a szegedi vendéglátós, aki tudja, tenni kellene valamit, de elmondása szerint ő is tanácstalan. 

– Nem tudom, mi lenne a helyes nyomásgyakorlás a kormányra. Én a csoportban is óva intek mindenkit az illegális nyitásoktól, hiszen éppen elég csórók vagyunk, nem kell még egy félmilliós büntetés is. És bizony a vendéget is megbüntethetik, aki bent tartózkodik. Valami mást kell kitalálni, hogy észre vegye a kormány ezt a siralmas helyzetet, mert most olyan, mint a három majom: nem hall, nem lát, nem beszél – mondta Farkas Árpád.

Puskás László szegedi vendéglátó-ipari vállalkozó január elején azt nyilatkozta a Szegedi Tükörnek, hogy a vendéglátás nagyon át fog rendeződni 2021-ben, és a vendéglátósoknak ki kell találniuk valami újat.

– Valami újat kell kitalálni? Mégis mit? Bűvész varázsolja elő a vendég rendelését? Nem tudom… Nincs fény, nem látom a fényt az alagút végén – mondta szomorúan Farkas Árpád, aki szerint az utóbbi hónapok nincstelensége azt eredményezte, hogy több jó nevű szállodát, panziót, és egyéb vendéglátóhelyet zártak be, melyeket muszájból, áron alul eladnak.

– Már olvashattuk a hírt, hogy megindult a felvásárlás – mondta a szegedi vendéglátós.

C.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kijárási korlátozás koronavírus vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés