Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Egy előzmény nélküli vállalkozás teljes sikere – Bak Róbert ajánlja Kácsor Zsolt Cigány Mózes című kötetét
Művház 2021. január 30. 10:25

Egy előzmény nélküli vállalkozás teljes sikere – Bak Róbert ajánlja Kácsor Zsolt Cigány Mózes című kötetét


Hirdetés

Kácsor Zsolt műveivel először 2017-ben találkoztam, amikor szinte véletlenül belefutottam a Harminckét bolond című regényébe, amely az első felében egy élettel és emlékezetesnél emlékezetesebb figurákkal teli Dél-Franciaországban játszódó sztorit, a második felében pedig az egyik legjobban megírt magyar világháborús történetet prezentálva vált annak az évnek az egyik legerősebb, legkidolgozottabb és legszerethetőbb könyvévé, valamint személyes kedvencemmé is. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy már nagyon vártam egy új Kácsor-műre, amely végül a tavaly év végén Cigány Mózes címmel került a boltok polcaira.

Bár általánosságban – és persze viccesen – azt szoktam mondani, hogy a fülszövegek (na, meg persze a recenziók) írói is nagy valószínűséggel a pokolban fognak kikötni, de a regény elolvasása után egy percig sem tudok vitatkozni a hátoldalon látható néhány sor megfogalmazójával, aki a Cigány Mózest „előzmény nélküli vállalkozásnak” nevezte a magyar irodalomban.

Ilyesmivel, ami a könyvben szerepel, korábban még nem találkoztam, de még csak hallani sem hallottam róla.

Ha meg kellene mondanom, hogy pontosan miről szól ez a mű és miért olyan, amilyen, mégis mit mondanék? Erre így, olvasás után is nehezen tudnék válaszolni. Egyfelől van itt egy teljességgel apokrif bibliaszerűség, amely azonban az ószövetségi történeteket egészen különös és roppant színes, szórakoztató módon összegyúrja a cigányság eredettörténetével, így megtudjuk többek között azt, hogy az emberek bőrszíne úgy alakult ki, hogy mikor a legelső cigány, Sunya egy nő-formájú kenyeret akart sütni, akkor az egyiket odaégette (belőle lettek a feketék), a másikat nem sütötte meg eléggé (belőle lettek a fehérek), a harmadikat viszont pont megfelelően barnára pirította – így születtek meg a cigányok.

Ugyanakkor különös dinamikát ad a könyvnek, hogy ehhez a biblikus témájú és felépítésű történethez korántsem biblikus hang társul, hanem a lehető legprofánabb, teli káromkodással, alpárisággal, szlenggel és pongyola megfogalmazással, ami nagyon is maivá és élővé teszi ezt a teljes egészében óriásmondatokból felépülő és kimondottan sodró lendületű szöveget.

„Először szétterjedt és pörögni kezdett saját maga körül a nulla, a saját perdületű semmitörmelékből így alakult ki az anyag, pörgésének sebességéből az idő, majd a világporforgatag belső súrlódása kitermelte a hőt, a hő hatására pedig létrejött a szerves élet, amely megszülte a multiverzum legnagyobb kreténjét, az embert, aki kidolgozta a kvantumelméletet, hogy bebizonyíthassa önmaga létezhetőségét, holott az emberi lény nem más, csak az elemirészecske-hordalék tökéletlen biológiai eszköze a saját anyagának megismerésére, éppen ezért nem szabad félni az embertől, sőt, ha valamelyik gennyláda megtámadna téged, akkor üss bátran vissza, ez a vándorcigányok első tanítása.”

Ez a fent említett első rész messze a regény legjobb, legizgalmasabb és legélőbb része. A későbbiekben egy nagy ugrással a romák már Európába települnek, és itt születik meg a címszereplő Cigány Mózes is. Innentől kezdve egy alternatív Magyarországon járunk, ahol az Ország Vezetője „jóvoltából” a cigányok elzárva, kvázi gettóban élnek, ami úgy tűnik, hogy nagyon kényelmes nem csak a regnáló hatalomnak, de a többségi társadalomnak is. Ekkor áll a cigányság élére Mózesünk, és ettől kezdve a szöveg igen erős (számomra szépirodalomhoz mérten túlzott) áthallásokkal kezd aktuálpolitizálni, ami észrevehetően ki is lóg a történetből. Viszont a másik oldalon meg alig kezd valamit azzal, hogy a gettó-lét hogyan is nézne ki, és mit szólnának hozzá az érintettek, mint ahogy Mózes politikai elképzelései és az egész mondanivaló sem áll össze számomra kellőképpen.

Szóval összességében Kácsor Zsolt könyvét egy kimondottan nagy potenciálú, ám közel sem tökéletes alkotásnak tartom, amit elsősorban a furcsa alapötlete, illetve nyelvi ereje, polgárpukkasztó megfogalmazásai és sodró lendülete emel ki a kortárs közegből, és tesz egy valóban előzmény nélküli vállalkozássá, amit emiatt érdemes kézbe venni.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés