Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 29. 13:52

Engedélyezte a Sinopharm kínai gyártó vakcináját a magyar gyógyszerhatóság

Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm nevű gyógyszergyár vakcinájára. A kínai oltóanyagok közül ezt tartják a legjobbnak.

Hirdetés

Ezt a vakcinát korábban több virológus szakértő is bírálta, mondván fapados, első generációs módszerrel készül, mivel elölt vírust tartalmaz. Duda Ernő szegedi virológus arra hívta föl a figyelmet, hogy az elölt vírusok szervezetbe juttatásával;

a beoltott, elpusztított vírus ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

A Sinopharm vakcináját azután engedélyezte az OGYÉI, hogy csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, ami alapján lényegében nem kell a magyar hatóságok engedélye egy-egy vakcina behozatalára, erről Szijjártó Péter külügyminiszter dönthet. 

A kínai oltások közül a jobbnak tartott Sinopharm-vakcinával eddig 20 millió embert oltottak be világszerte, összességében 79 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. 

Árnyalja az oltóanyagról alkotható képet, hogy hiányos a dokumentációja, a kormány mégis rendelt egymillió darabot. Ráadásul a gyógyszergyár két fontos vezetője nemrég lemondott, igaz magánéleti okokra hivatkoztak.

Orbán reggel már tudhatta

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta: mivel a kínaiak ismerik legjobban a vírust, ezért ő kínai oltóanyagot választ.  Orbán azt is mondta, vannak, akik a kínaiban nem, de az oroszban megbíznak, mások meg ideológiai alapon választanak, ők a nyugati oltóanyagot szeretnék inkább.

Ebből arra lehet következtetni, hogy Orbán reggel már tudta, az OGYÉI engedélyezi az egyik kínai vakcinát.

A Sinopharm vakcinájával már öt koronavírus elleni oltóanyag kapott engedélyt Magyarországon: a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az Oxford-Zeneca és az orosz Szputnyik V mellett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kína Sinopharm vakcina koronavírus Müller Cecília oltás Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés