Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 29. 10:48

Gáti Péter: Az SZTE Szenátusa mondjon nemet a félelemre!

Ma nemcsak arról szavaz az SZTE Szenátusa, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön-e az intézmény. A mai döntés az egyetem lelkéről szól, és arról, hogy mi legyen az elsődleges feladata a jövőben: a tudomány és az oktatás, vagy a politika szolgálata?

Hirdetés

Meghallgathattuk már a vezetőség ígéreteit, a polgárság többségének elkeseredett tiltakozását, néha még érvek is elhangzottak mindkét oldalon, de az egész ügy leginkább az illúziókról szólt.

Egyeseknek ugyanis vannak még olyan illúzióik a NER tizenkettedik évében, hogy ez szakmai és nem politikai ügy. Azok után, hogy a kormány

  • gyakorlatilag szétverte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet,
  • elvette a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát és szabadságát,
  • több vidéki intézmény szétdarabolásával létrehozta a saját agráregyetemét, és elkezdte egyházi fenntartásba helyezni a maradékukat,
  • Fideszes politikusokat nevezett ki az összes privatizált egyetem kuratóriumába,
  • és alaptörvény-módosítással oldotta meg, hogy az intézmények pénze elveszítse közpénz jellegét,

még mindig van, aki hisz benne, hogy itt a szakmai szempontok érvényesülhetnek. Ez sajnos, rettenetes naivitás, ami az SZTE számára végzetes lehet!

Ironikus, hogy a modellváltás ellenzői és támogatói hasonló helyzetben vannak: félnek.

Az ellenzők féltik az egyetem függetlenségét és aggódnak mi lesz, ha Fideszes politikusok ülnek majd a kuratóriumban – azért abban ugye egyet értünk, hogy Nemesi Pál és Novák Katalin nem az akadémiai kvalitásaik miatt kerülnek be? Az átalakításra tegnap az összes korábbi JATE-kar nemet mondott, a hallgatók úgyszintén, ők már legyőzték a félelmüket, bátrak kiálltak az egyetemért.

Akik ma támogatni fogják az átalakítás ők is félnek, tartanak a kormány bosszújától, a megtorlástól. Elhitték azt az érvelésnek álcázott zsarolást, hogy aki nem egyezik bele a modellváltásba, az lemarad, kimarad, eljelentéktelenedik, meg ki tudja mit művel majd vele a kormány. De tévedésben vannak!

Az elmúlt bő évtizedben a Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy először azt tapossák el, aki eléjük fekszik. Egyetlen példa sincs arra, hogy kíméletesek lettek volna azokkal, akik megadták magukat – Orbán Viktor nem ejt foglyokat. A Fidesz, ebben talán a leginkább elkötelezett támogatói is egyetértenek, nyers erőből politizál – ezért csak az erőből ért. A gyengeséget rögtön kiszagolja, így aki megalkuszik, az korlátlan felhatalmazást ad nekik arra, hogy azt csináljanak az egyetemmel, amit csak akarnak.

Bizonyos szempontból szerencsés helyzetben van most a Szenátus, mert még van választása. Dönthet úgy, hogy erősnek és bátornak mutatja magát, és kiáll a saját igazáért. Nem lesz másik ilyen alkalom! Ha nem utasítják el a modellváltást, akkor azzal írják be magukat a történelemkönyvekbe, hogy rekordidő alatt törtek meg és adták a száz éve Szegeden működő egyetemet néhány politikai percembernek.

Reméljük, hogy ennek tudatában, nem félelemből, hanem lelkiismeretük szerint szavaznak a mai ülésen!

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Gáti Péter jegyzet Szegedi Tudományegyetem szenátus SZTE vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés