Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 29. 10:08

Koronavírus: 83 halott az elmúlt 24 órában

Újabb 1459 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon.

Hirdetés
  • 364 ezer 909-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. 
  • Az elhunytaké 12 ezer 374-re emelkedett, 
  • a gyógyultak száma 254 ezer 783.
  • Az aktív fertőzöttek száma 97 ezer 752-re csökkent. 
  • Kórházban 3649 koronavírusos beteget ápolnak, 
  • közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 17 ezer 540-en vannak, 
  • a mintavételek száma 3 millió 116 ezer 784-re nőtt.

Eddig 175 ezer 283 embert oltottak be, közülük 37 ezer 727-en már a második oltást is megkapták.
Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, kampányszerű oltásuk egy hónapja tart, és a napokban lezárul. Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak kampányszerű oltása tart, az intézményekbe mobil oltócsoportok érkeznek. A harmadik körben pedig a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni – írták, hozzátéve: már mintegy kétmillióan regisztráltak. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra: hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmány.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, a kormány szerint minden biztonságos és hatékony vakcina beszerzésére szükség van, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása. Magyarország ezért egymillió embernek elegendő Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal; az oltóanyag három ütemben érkezik majd meg.

Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban pedig tartanak a vizsgálatok és a tárgyalások.

Magyarországon ezután is csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak.
A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. A kormány ezért március 1-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Csongrád-Csanád megye: 72 új fertőzött

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (67 ezer 766) és Pest megyében (45 ezer 321) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 ezer 662), Győr-Moson-Sopron (20 ezer 416) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 ezer 373). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7928).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés