Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 29. 10:25

Ceglédi Zoltán: Egészen apró kérdések az előválasztásról

A 2022-es országgyűlési választás ellenzéki csodafegyverének szánják az előválasztás intézményét. Nem akarnám letörni a lelkesedést, csak kérdeznék. Egészen aprókat.

Hirdetés

Az elmúlt napokban folyamatosan jönnek szembe az ellenzéki jelölt-jelöltek. Több párt is bemutatta már egyes helyeken azon politikusait, akik egyéni képviselői mandátumot szeretnének nyerni a 2022-es országgyűlési választáson. Az itt feltűnt szereplők azonban még nem az Egyesült Ellenzék közös jelöltjei, hanem csak adott pártok ajánlatai. Hogy ki indul végül, az az előválasztáson dőlhet el.

Vagy... hát tudja a fene. Erről is szeretnék kérdezni.

 • Elsőként arról, hogy akkor tehát 106 helyen lesz előválasztás?
 • Vagy Szegeden igen, de a hegyvidéki Budán nem?
 • Akiket most látok, azok még csak a kínálat egyes elemei, vagy már az ellenzék közös jelöltjei?
 • Vagy egyik helyen így, a másikon úgy?
 • Miért nem mond erről senki semmit?
 • Aztán meg: mikor is lesz ez az előválasztás pontosan?
 • Ugye nem kötekedés ezt megtudakolni?
 • Holnap indul vagy szeptemberben?
 • Hogyan fognak kampányolni, és hogyan, kire szavazhatok?
 • Egyáltalán: ki indulhat és ki szavazhat ezen az előválasztáson?
 • El kell-e személyesen bandukolnom a zuglói MSZP-irodába, vagy lehet online is voksolni?
 • Ki az, aki szervezi, ki ellenőrzi a folyamatot?
 • A közös lista összeállításába is beleszólhatnak a szavazók, vagy oda a pártok felpakolhatnak bárkit?

Az előválasztás áhított előnyei között legalább kettőt szoktak említeni.

Az egyik az összeállás „minőségbiztosítási” feladatainak ellátása, hogy tudniillik a helyi gazembert, beágyazott korrupt gazfickót jól ki lehet szűrni. Ebben hiszek a legkevésbé. Eleve a helyi gengszter, pláne a Fidesszel összejátszó bűnöző simán tud hozni egy előválasztást is. Sőt, onnantól olyan legitimitást kap, amit nem tudsz elvitatni. Holott nem egy, nem két példát tudunk, amikor a megbolondult vagy megvett helyi erőt a központból kellett szétültetni, újra telepíteni. Innentől ez nincs.

A másik vélt előny a tematizációs erő. Hogy tudniillik az előválasztás képes lehet a politikai napirendet magához hajlítani, a közéleti nyilvánosságot azáltal dominálni, hogy amennyiben a Fidesz nem hajlandó semmilyen szinten vitára az ellenfeleivel, úgy az ellenzék berántja táboron belülre az ezt illető fókuszt, és majd ők vitáznak egymással. Hát... bárcsak. Emlékeznek egyébként, miről vitázott 2019 elején, az előválasztás első fordulójában Karácsony Gergely és Horváth Csaba? Hm? A második fordulóra meg eleve azért került sor, mert előbb Puzsér Róbert, majd Kerpel-Fronius Gábor megmentette a processzust. De előbbi végül a vitán sem vett részt, utóbbi pedig Kálmán Olgával kiegészülve csak rögzíteni tudta az előre borítékolt végeredményt: az összefogás Karácsonyt indította.

Az, hogy milyen világnézeti és várospolitikai eltérések alkották a vita alapját, egyáltalán nem volt világos akkor sem, és mára sem lett tisztább. Mindenesetre idén is hasonló balesetre számítok, amennyiben valakik valamikor valahogyan elindulnak az előválasztáson, arról valakik valahogyan döntenek, és hirtelen csodás lesz minden.

Holott ennek az utóbbi funkciónak tényleg lenne értelme. Az állásfoglalásra gondolok, amitől úgy fázik az ellenék. Amire tíz éve azzal a lekezelő kamuval válaszol, hogy „az emberek nem olvasnak programot”. Márpedig aki választást akar nyerni, az legyen szíves, jelölje meg, szerinte milyen az ideális egészségügy működése és finanszírozása, legyen egyértelmű preferenciája az oktatásról a kisiskolások osztályozásától az egyetemi tandíjig, és ne maszatoljon a menekültek befogadásáról és a melegházasságról sem – hogy csak néhány forró témát említsek.

Van ezernyi apró kérdésem az előválasztásról. De ha csak egyet tehetnék fel minden jelöltnek, az így hangzana: mondd, te egészen konkrétan mit csinálsz majd az első három hónapban, ha nyersz?

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán ellenzék ellenzéki összefogás előválasztás jegyzet választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés