Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szenátusi tagok azt sem tudják, miről szavaznak – hangzott el az összegyetemi plénumon
Szegeden 2021. január 28. 13:08

A szenátusi tagok azt sem tudják, miről szavaznak – hangzott el az összegyetemi plénumon

Negyvennyolc órával a szenátusi döntés előtt tudja egyetlen szenátor is, hogy miről szavaznak? – tette fel a kérdést az egyetem egyik oktatója az SZTE modellváltásáról tartott összegyetemi plénumon szerda este. A kérdésben ott volt a válasz: nem.

Hirdetés

A Veritas Virtus Libertas-csoport valamint a Free SZTE szervezete online plénumára nem fogadták el a meghívást az egyetem vezetői, valamint az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) sem. Az online eseményre közel 450-en csatlakoztak be, akik szavazatukkal megerősítették, hogy sajtónyilvános az esemény.

Felkért szakemberként Bódi György nonprofit szervezeti szakértő, Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) korábbi HÖK-elnöke, Fábián István professzor, a debreceni egyetem korábbi rektora, Kenesei István, professzor emeritus, az MTA levelező tagja és Pelle Anita, az SZTE GTK docense vállalt szerepet a plénumon.

A hallgatókat nem tájékoztatták a tervezett egyetemi modellváltásról, az oktatók nagy része úgy véli, hogy nem kaptak megfelelő információt az alapítványi működésről. Többen azt is elmondták, hogy vérlázítónak tartják, hogy az egyetem vezetése nem biztosította a január 18-ai szenátusi ülés nyilvánosságát.

Annak ellenére, hogy ezen az ülésen az egyetem hosszú távú jövőjét meghatározó modellváltás részleteiről tájékoztatta rektor és a kancellár a szenátus tagjai. Köztudott, hogy a szenátusi ülések nyilvánosságát az egyetem alapdokumentumai rögzítik.

Egy közhasznú vagyonkezelő közalapítvány esetében stratégiai kérdés, hogy kik a kuratóriumának tagjai. A kuratóriumok tagjai szinte minden esetben öt évre és legfeljebb két ciklusra választhatják – mondta el Bódi György.

Ezzel burkoltan kritizálta, hogy az SZTE esetében jelenlegi ismereteink szerint élethossziglan neveznék ki a kurátorokat.

Semmi akadálya nem volna annak, hogy többletforrásokhoz jusson állami fenntartásban maradás esetén az egyetem – szólt hozzá a vitához Kenesei István. Mindez azzal összefüggésben érdekes, hogy az alapítványi működés mellett leggyakrabban felhozott érv, hogy sokkal több pénzhez jutna ez által az egyetem.

E téma kapcsán külön párbeszéd alakult ki Kenesei István és Fábián István debreceni exrektor között. Egyet értően arról beszéltek, hogy az állami egyetemek gazdálkodását gúzsba kötő törvények megváltoztatásával pénzügyileg sokkal szabadabb teret lehetne adni a hazai egyetemeknek.

Ez sokkal kisebb feladat volna, mint az egyetemek modellváltásba kényszerítése.

Az alapítványi működésre való átállás esetére belengett béremelés az alapbérre vonatkozna, miközben az oktatók elvesztik a közalkalmazotti jogviszonyukat – jelezte Pelle Anita. Egyben felhívta a figyelmet, hogy a modellváltás után a kuratórium rendelkezne az egyetem vagyonával, akár épületeket is eladhat, miközben pénzügyi és gazdálkodással kapcsolatos intézkedéseit alig lehetne ellenőrizni.

Semmi biztosítékát nem látja annak, hogy versenyképesebb lenne az egyetem a modellváltás után pusztán a kuratórium miatt. Az intézményt továbbra is közpénzből tartanák fel, és nem lát az alapítványi működésben olyan ösztönzőket, amelyekkel a hatékonyabb működés biztosítható volna.

Csernai Mihály, az SZFE korábbi HÖK-elnöke tapasztalatai alapján elmondta: a színművészeti élére kinevezett kuratórium teljességgel semmibe veszik az egyetem oktatóit, diákjait, szervezetit. Sőt, még az ügyükben hozott bírósági ítéletet is. Az elmondottakhoz hozzáfűzte: nem voltak naivak a színművészetiesek, mert előre tudták, mi lesz a harc kimenetele. Mégis megmutatták, hogy képesek ellenállni a hatalom nyomásának.

Példamutatatásukat a plénum több hozzászólója méltatta.  

Elképzelhetetlennek nevezte Kenesei István, hogy az egyetem jövője huszonöt évre előre tervezhető volna. A modellváltás esetén ilyen időtávra kötne szolgáltatói szerződés az állam az egyetemet működtető vagyonkezelő alapítvánnyal. Nem minden irónia nélkül jegyezte meg, hogy az elmúlt huszonöt év egyetemműködtetéssel kapcsolatos története alapján ez a legkevesebb, ami kijelenthető.

Nézete szerint az alapítványi működésre való áttérés esetén a kuratórium gazdasági autonómiája jelentősen megnövekedne – állította Pelle Anita, amihez a korábbi debreceni rektor hozzátette: gazdasági autonómia nélkül az egyetemi autonómia semmit nem ér. Majd röviden levezette, hogy az egyetemi döntéshozatalban lényegében minden gazdasági-pénzügyi kérdéssé válik.

Ennek kapcsán az is elhangzott, hogy az egyetemi egységek a jelenlegi felállásban rendelkeznek bizonyos pénzügyi önállósággal, de nem tudni, mi lenne ezzel a modellváltás után.

Többen értetlenségüket fejezték ki, mi szükség az állam és az egyetem közéiktatni egy alapítványt, ha az intézmény feladata változatlan. Kenesei István a téma kapcsán elmondta: ha alapítványi működésre térne át az SZTE és megszűnne példának okért Szegeden a bölcsészképzés, akkor az illetékes miniszter azzal hárítaná a parlamentben az erre irányuló kérdést, hogy nem az állam a fenntartó.

A példa remekül illusztrálja, hogy a felelősség-elhárítást hogyan lehetne alkalmazni ebben az elképzelt esetben.

Az ELTE és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) „szent esküt” kapott, hogy nem válnak alapítványi egyetemmé – ezt ugyancsak Kenesei István jelentette ki. Szerinte, ha mellettük Pécs és Szeged is úgy döntene, hogy kimarad a modellváltásból, akkor már négy nagy hazai egyetem kerülne egy csoportba. A magunk értelmezésében nem válnának az egyetemek „magányos farkasokká”.

Soka úgy érveltek, hogy nem lehet és szabad beleugrani az modellváltásba, ha annak alapfeltételei sem ismertek. Még mindig a kisebbik rossz, ha az egyetemek a parlamentnek tartoznak felelősséggel, mint a kinevezett és nem ellenőrizhető kuratóriumoknak.

A plénum végén nyilatkozatot fogadtak el a résztvevők, amelyben megfogalmazták, hogy

„nem látnak garanciákat arra, hogy az SZTE autonómiája megmaradjon alapítványi keretek között”.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem átalakítás freeSZFE Szegedi Tudományegyetem VVL - Veritas Virtus Libertas

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés