Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 28. 11:12

Kancellári nyomásgyakorlás a kari tanácsokra?

Nehéz nem nyomásgyakorlásként értelmezni Fendler Judit kancellár lépését, aki információink szerint bejelentkezett négy csütörtökön ülésező kari tanács ülésére. Ezek mindegyikén arról születik döntés: hogyan szavazzanak a dékánok a pénteki szenátusi ülésen.

Hirdetés

Ma az egyetem négy karán tartanak kari tanácsülést:

  • a Gazdaságtudományi Karon (GTK),
  • a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon (BTK),
  • az Állam- és Jogtudományi Karon (ÁJTK),
  • valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon (JGYPK).

A járványhelyzet miatt online.

A négy említett kar dékánja tudomásunk szerint vállalta, hogy magára nézve kötelezőnek tartja a kari szavazás eredményét. Vagyis kötött mandátummal fog szavazni a négy dékán a pénteki szenátusi ülésen arról, hogy elfogadják vagy elutasítják, hogy a jövőben alapítványi formában működjön a szegedi egyetem.

A nyomásgyakorlás jeleként is értelmezhető, hogy a négy említett kari tanácsi ülésre bejelentkezett Fendler Judit kancellár. Bár semmi nem tiltja a jelenlétét, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy a kari tanácsok ülésén ritka résztvevő a kancellár.

A négy karról tudható, hogy oktatóinak jelentős része ellenzi vagy nincs meggyőződve, hogy jelenlegi formájában és abnormálisan gyors ütemben szükséges a modellváltás az SZTE esetében. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) dékánja, Döbör András ezzel kapcsolatos véleményét nyilvánosan is megfogalmazta.

Szajbély Mihály, a BTK professzora, az SZTE szenátusának tagja kategorikusabban elutasította a szenátus január 18-ai ülésén, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem többi karán tudomásunk szerint nem volt vagy nem lesz kari tanácsülés. Így nem tudható, hogy dékánok milyen egyeztetéseket követően érkeznek a pénteki szenátusi ülésre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Döbör András felsőoktatás Fendler Judit Gazdaságtudományi Kar Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szajbély Mihály Szegedi Tudományegyetem SZTE SZTE ÁJTK SZTE Bölcsészettudományi Kar kancellár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés