Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Papp Bence VVL-ügyvivő a Témában: a forrásokkal zsarolják az SZTE oktatóit és kutatóit
Szegeden 2021. január 28. 12:21 Forrás: Szeged Televízió

Papp Bence VVL-ügyvivő a Témában: a forrásokkal zsarolják az SZTE oktatóit és kutatóit

Pénteken dönt a szenátus a Szegedi Tudományegyetem alapítványi működtetéséről. Eközben egyre inkább az látszik, hatalmas a nyomás az egyetemen, a szegedi rektor és a kancellár nemcsak direkt kéri az átalakítást, hanem gazdasági hátrányokról is beszél.

Hirdetés

Papp Bence a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában azt mondta: az egyetem vezetése nem csupán az alapítványi működés mellett kampányol, hanem egzisztenciális, tehát létkérdéssé alakítja az egyetemi modellváltást.

A Veritas, Virtus, Libertas ügyvivője úgy fogalmazott: a legutóbbi szenátusi ülésen Rovó László többször is hangsúlyozta, ha nem lépik meg a modellváltást, akkor olyan forrásoktól esnek el, amik egzisztenciálisan érintik az egyetemet.

„Gyakorlatilag ezzel zsarolja az oktatókat, kutatókat és magát az SZTE-t, a saját egyetemét, miszerint nem fogunk tudni működni rendesen, jó oktatással, jó kutatókkal”

– mondta Papp Bence, aki szerint mindenki eldöntheti, hogy van-e nyomás a szenátus tagjain.

A Veritas, Virtus, Libertas ügyvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a győri, a gödöllői egyetemek és Corvinus Egyetem esetében az alapítványivá alakításkor beígért béremelésből egyelőre nem látszik semmi, az autonómia romokban hever. 

„Szétverik az intézeteket, az oktatók beleszólását ebbe figyelmen kívül hagyják” – tette hozzá Papp Bence, aki szerint tudatos hatalomátvétel zajlik az egyetemeken a kormánypárt által, ahol olyan pártkádereket raknak az egyetemek vezetése fölé, akik a szenátust megkerülve hozhatnak döntéseket, nem az egyetemi polgárság érdekeit, hanem a pártérdekeket érvényesítve.

Kérdésre válaszolva Papp Bence azt mondta, nem érti, hogy ha a Fidesz–KDNP a fiatalok körében népszerűségre törekszik, akkor „miért az egyetemek szétbarmolásával kezdik. Már elnézést”.

Papp Bencét Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója kérdezte:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem SZTE Téma VVL - Veritas Virtus Libertas felsőoktatás Balogh Judit Papp Bence

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés