Hirdetés
Szegeden 2021. január 28. 09:21 Forrás: Szegedi Tükör

Botka László: Szeged ellenáll

A kormány brutális, több mint 10 milliárd forintos elvonása miatt válságköltségvetést állított össze Szeged város önkormányzata, mely a szabadtéri igazgatójának lemondása után összevonja a Szegedi Szabadtéri Játékokat a Szegedi Nemzeti Színházzal. Interjú Botka László polgármesterrel.

Hirdetés
Hirdetés

– Pokoli nehéz éve volt és nehéz éve lesz az önkormányzatnak a járvány, a válság és a kormányzati elvonások miatt. Mekkora veszteséget szenvedett el tavaly március óta Szeged városa?

– A korlátozások bevezetése óta – bő egy évvel számolva – összesen 17,3 milliárd forint veszteség érte Szeged városát, amelyből 10,5 milliárd forint a kormányzati elvonás, 6,8 milliárd forint pedig a járvány okozta hatás, az önkormányzati cégek és intézmények bevételkiesése, valamint a vírus elleni védekezés költsége. Emiatt válságköltségvetést kellett összeállítanunk, aminek az elfogadását előre kellett hoznunk. Csütörtökön kapják meg a képviselők az anyagot, amiről online szavaznak, hétfőn pedig hatályba lép a költségvetési rendelet.

Mindenki tapasztalhatta az elmúlt hónapokban, hogy a kormány kétfrontos harcot folytat: a vírus és az önkormányzatok ellen. Szeged városában nagyobb kárt okoztak a kormányzati elvonások, mint a járvány. A Fidesz így akar bosszút állni a 2019-es önkormányzati választáson elszenvedett kudarcáért, de az elvonásokkal nem az önkormányzatokon áll bosszút, hanem a lakosságot sújtja. Szeged azonban ellenáll.

– Hogyan lehet kompenzálni a 2021-es városi költségvetésben a brutális kormányzati elvonást?

– A brutális veszteség miatt a város feléli a jövőbeni fejlesztésekre elkülönített tartalékait. Jelentősen csökken a városüzemeltetés és az önkormányzati cégek támogatása, tíz százalékkal csökken a polgármesteri hivatal költségvetése, valamint kevesebb pénz jut az önerős beruházásokra. Így például míg tavaly az útalap egymilliárd forint volt, idén 500 millió forint lesz.

(fotók: Iványi Aurél)

– Mi lesz Szeged szociális ellátórendszerével, amit lépésről lépésre épített fel a város azt követően, hogy a Fidesz-kormány hat éve teljesen kivonult a szociális segélyezésből?

– Prioritásokat fogalmaztunk meg a 2021-es költségvetés összeállításakor.

  • Biztosítjuk a kötelező feladatainkat,
  • biztosítjuk az önkormányzati intézményekben és cégeknél dolgozó több mint négyezer alkalmazott munkáját, akik közül senkit sem bocsátottunk el a válságban.
  • Biztosítjuk az uniós fejlesztések önrészét, így minden EU által támogatott beruházás megvalósul Szegeden.
  • Biztosítjuk és fenntartjuk az országban is egyedülálló szociális ellátórendszerünket.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 1 milliárd 50 millió forint Szeged város szociális alapja. Ennek megfelelően a több ezer szegedi rászoruló idén is megkapja a lakás- és gyógyszertámogatást, a rendszeres vagy eseti szociális segélyt, valamint idén is megkapja a 35 ezer nyugdíjas és a 11 ezer általános iskolás családja a tízezer forintos önkormányzati támogatást.

Továbbra is támogatjuk a kiemelt sportegyesületeket és megmarad a huszonöt százalékkal csökkentett sporttámogatási alap, ami azért kiemelkedő az országban, mert a legtöbb helyen ezzel takarékoskodnak. A kulturális és az idősügyi keret összege a tavalyi szinten marad.

– Lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Mi lesz a szabadtérivel? Mennyiben befolyásolja ez a szabadtéri idei évadát?

– A Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok összevonásáról is szavaznak hétfőig a képviselők, amely 2004-ig egy intézményként működött, akkor választottuk szét. Az elmúlt évek tapasztalata azonban bebizonyította: sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban lehet úgy működtetni az intézményt, ha egyesül. Megszűnnek a párhuzamosságok, nem kell külön gazdasági apparátust külön fenntartani. Ezért a képviselők arról is szavaznak, hogy a lemondott Herczeg Tamás helyére a színház főigazgatóját, Barnák Lászlót nevezik ki a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nkft. élére. Május elsejével egyesül a két intézmény. Arról is határoznak a képviselők, hogy az államháztartási törvénynek megfelelően a szabadtéri a teljes vagyonával, személyi állományával és kötelezettségeivel beolvad a Szegedi Nemzeti Színházba. Az egyesülés nem befolyásolja a szabadtéri idei évadát. Reményeim szerint színvonalasabb és költséghatékonyabb lesz a szabadtéri, és nagyobb szerepet kapnak a szegedi művészek a nyári játékokon, amelynek sikeres előadásai tovább játszhatóak majd a színházban.

– Miután a kormány megfelezte a helyi iparűzési adót, karácsonyi ajándékként 1 milliárd 380 millió forint működési támogatást adott a fideszes vezetésű városoknak. Ugyanakkor megígérte a kormány, hogy a 25 ezer fő feletti települések önkormányzataival egyeztet a kompenzációról. Már eltelt több mint egy hónap. Megkereste a kormány Szeged város önkormányzatát?

– Tizenhárom fideszes város kapott településenként 1 milliárd 380 millió forint kompenzációt, miután kettőről egy százalékra csökkentette a kormány a helyi iparűzési adót. A tíz ellenzéki vezetésű város egy fillér működési támogatást sem kapott. Szeged város 2021-es költségvetésében szerepeltetjük a bevételi oldalon az 1 milliárd 380 millió forintot. Bár ígérte a kormány, még nem kerestek bennünket.

Levelet írtam a belügyminiszternek és a pénzügyminiszternek, amelyben közöltem, milyen veszteségeket okoztak Szeged városának a kormányzati intézkedések, és tárgyalást kezdeményeztem a kompenzációról. Még nem érkezett válasz a levelemre.

Garai Szakács László–Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László költségvetés Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés