Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Pálinkás József a Témában: indulna az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért, és keményen odaszólt az egyetemek átalakítása miatt
Szegeden 2021. január 28. 10:19 Forrás: Szeged Televízió

Pálinkás József a Témában: indulna az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért, és keményen odaszólt az egyetemek átalakítása miatt

Ha megkapja a bizalmat, és a feltételek is teljesülnek, akkor nem tér ki a feladat elől. A szegedi egyetemen végzett atomfizikus szerint elfogadhatatlan, ahogyan a kormány a hatalomhoz hű, fideszes kurátorok kezébe adja az egyetemeket.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly októberben alakult párttá az egykori akadémiai elnök, Pálinkás József politikai közössége. Az Új Világ Néppárt a kiábrándult fideszes szavazókat és a bizonytalanokat szeretné megszólítani. Csatlakoznának az eddig hatpárti ellenzéki szövetséghez is:  közösen indulnának 2022-ben a Momentummal, a DK-val, az MSZP-vel, a Jobbikkal, a Párbeszéddel és az LMP-vel.

Pálinkás József pártelnök a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában úgy fogalmazott, ha most azonnal választ kell adnia a kérdésre, akkor igennel felel, indulna az összellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Ugyanakkor azt is hozzátette: korai még erről beszélni, leghamarabb augusztus-szeptember környékén hozza meg a végleges döntést.

Ennek oka, hogy az indulásnak feltételei vannak, amennyiben ez teljesül, és úgy látja, megkapja a támogatást, akkor elindul az előválasztásokon.

„Önjelölt nem leszek” – jelentette ki Pálinkás, aki óriási feladatként tekint a miniszterelnök-jelöltségre, ami hatalmas tapasztalatot és szakértelmet megkövetelő feladat. „Ha úgy gondolják az emberek, hogy bennem bizalmuk van, akkor ez elől a bizalom elől nem fogok kitérni” – tette hozzá Pálinkás József.

Pálinkás úgy gondolja, képes azokat a polgári rétegbe tartozó választókat megszólítani, akik nyugodt, kiegyensúlyozott, morális, praktikus kormányzást és politizálást szeretnének Magyarországon.

„A kilencvenes évektől folyamatosan vezető pozícióban voltam, soha nem fordult elő az, hogy bármilyen dologban csalódtak volna bennem az emberek” – emlékeztetett az atomfizikus végzettségű politikus.

Pálinkás József mellett eddig a momentumos Fekete-Győr András és a jobbikos Jakab Péter jelentette be, hogy indulna az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője már korábban jelezte, hogy érdekli a feladat. A DK-ban Dobrev Klára neve hangzott el, mint lehetséges jelölt.

Pálinkás József az egyetemek, köztük a Szegedi Tudományegyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról azt mondta, rossz folyamatnak tartja.

Szerinte néhány egyetemet át lehet alakítani alapítványi fenntartásúvá, ha ehhez adnak működő vagyont, ami hozamot termel, így abból fenn lehet tartani az intézményt. Ugyanakkor „a nagy tudományegyetemeknél ennek nincs értelme”.

Az Új Világ Néppárt elnöke szerint nem az a kérdés, hogy ki tartja fenn a felsőoktatási intézményeket, hanem az, hogy kik döntenek a fontos kérdésekben, például a tudományos munkáról, az oktatásról és a fejlesztésekről vagy az egyetemi megrendelésekről. 

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy hozzá nem értő emberek, akik most épp a politikában valamilyen szerepet játszanak, azok hosszú időre, akár életük végéig, ilyen fontos intézményekben döntsenek fontos kérdésekben” – tette hozzá.

Pálinkás József, aki a szegedi egyetemen végzett, példát is mondott: mit szólt volna vajon Szent-Györgyi Albert, ha egy politikai kinevezett, alapítványi kuratóriumi tag megmondta volna neki, mit kell csinálnia.

Pálinkás Józsefet a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pálinkás József alapítványi egyetem előválasztás miniszterelnök-jelölt Szegedi Tudományegyetem Új Világ Néppárt Szeged Televízió Téma Balogh Judit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés