Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 27. 17:16

Felfüggeszti magyarországi tevékenységét a Frontex

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerdán döntött úgy, hogy kivonul az országból a magyar kormány menekültellenes intézkedései miatt.

Hirdetés

A Frontex a közös európai határvédelemért felelős ügynökség, amely eddig részt vett a magyar határ ellenőrzésében és védelmében. A szervezet varsói központjából is megerősítették a hírt, hogy most felfüggesztik magyarországi tevékenységüket.

A döntés indoka, hogy a kormány az Európai Unió Bíróságának decemberi ítéletét figyelmen kívül hagyva toloncol ki Szerbiába menedékkérőket.

Az elmúlt egy hónapban már mintegy 4400 ilyen kiutasításra került sor a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint. A civil szervezet ezért felszólította a Frontexet, hogy függesszék fel a hazai tevékenységüket, mert ellenkező esetben ők is felelősek az elkövetett jogsértésekért.

Az Európai Bizottság levélben kérte számon a magyar felet a bírósági döntés megsértése miatt, mindeddig azonban nem kaptak választ Budapestről – korábban a jogszerűtlen kiutasítások kapcsán a kormány a covid fertőzések kockázatára hivatkozott.

A magyar kormány és az Európai Unió szervei között folyamatos a konfliktus a menedékkérők jogainak megsértése és az uniós irányelvek figyelmen kívül hagyása miatt, ebben a kérdésben több kötelezettségszegési eljárás is indult már hazánk ellen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bevándorlás EU Európai Bizottság Európai Unió Európai Unió Bírósága Frontex Magyar Helsinki Bizottság menekült migráció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés