Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 27. 15:19

Gáti Péter: Miért nem áll ki Rovó László rektor a Szegedi Tudományegyetemért?

Sokan már keserűen beletörődtek abba, hogy a város egyetemét a kormány kénye-kedve-politikai érdekei szerint át fogja alakítani. Mások, szerencsére ők sincsenek annyira kevesen, még elkeseredett ellenállást folytatnak a modellváltás ellen, amit az egyetemi polgárok többsége láthatóan nem támogat.

Hirdetés

Pedig nem kellene, hogy ez így legyen, igenis lehetne még tenni az SZTE jövőjéért, csakhogy ehhez igazi vezetőre, az egyetem iránt elkötelezett rektorra van szükség. Ez az, ami hiányzik!

Rovó László gyakorlatilag azzal indította a rektori pályafutását, hogy beszállt a szegedi önkormányzati kampányba és közölte, a független színekben induló, de nyilvánvalóan fideszes Nemesi Pált támogatja a polgármester-választáson. Miért mond ilyet valaki az ő pozíciójában? Ennek csak két lehetséges magyarázata van:

  • A Képtelen elválasztani a személyes véleményét a rektori szereptől – ez gyakorlatilag alkalmatlanná teszi az egyetem vezetésére. Húszezer hallgató, tízezer dolgozó és egy nívós felsőoktatási intézmény sorsáért felelt, itt nincs helye személyeskedésnek.
  • B Már a kinevezése pillanatában a Fidesz diktálta, mit kell mondania, valódi önállósága nincs, csak végrehajtja az utasításokat, amiket a párttól kap. Ez szintén alkalmatlanná teszi, mert az SZTE vezetőjének kutya kötelessége lenne mindenekelőtt az egyetem érdekeit néznie.

A rektor későbbi döntései egyértelműen bizonyítják, a B válasz a helyes: a Fidesz dróton rángatja az SZTE vezetőjét, ezzel pedig az egyetemi autonómiát már azelőtt elkezdték felszámolni, hogy az intézmény átalakulása szóba került volna. Most egy politikai mesterterv megvalósítása zajlik, ő pedig legfeljebb csak eszköz a kormány kezében, akinek a feladata az, hogy a Fidesz érdeki maradéktalanul érvényesüljenek.

Ebben az egyben legalább Rovó következetes, ez a vezetési stílusáról egyébként nem mondható el. Amikor már tombolt a koronavírus-járvány Olaszországban, ő onnan hazaérve nem karanténba ment, hanem műteni. Saját elővigyázatlanságát később azzal kompenzálta túl, hogy nem volt hajlandó engedélyezni a frissen végzett orvostanhallgatók eskütételét – végül a diákok ezt kiválóan megoldották nélküle is. Az elővigyázatlan rektor története bejárta az országot, azonban ez a történet csak eltereli a figyelmet arról a sokkalta károsabb politikai tevékenységtől, amit végez.

Ősszel például úgy döntött, hogy megpróbálja ráerőltetni a szenátusra az egyetem átnevezését. Érdemes tudni, hogy a Szegedi Tudományegyetem húsz évvel ezelőtt önálló intézmények integrációjával jött létre, az akkori megállapodás értelmében közülük mindegyik feladta a saját nevét – József Attilát és Szent-Györgyi Albertet is. Az ötletet a modellváltáshoz hasonlóan titkolózva próbálta megvalósítani, de ez az egyetemi polgárság ellenállásán megbukott.

Utólag már látszik, azt tesztelték akkor, mennyire képes érvényesíteni az akaratát az egyetem fölött. A válasz: nem eléggé. A megoldás? Kell ide egy megbízható fideszes kuratórium, ami rendet tesz a renitenskedő tudósok között!

Januárban aztán kiderül, tényleg sokkal nagyobb veszély fenyegeti az SZTE-t, mint egy felesleges névváltás. A kormány ugyanis Pécs és Debrecen mellett Szeged egyetemét is alapítványi fenntartásba akarja helyezni, az élére pedig olyan pártpolitikai szereplőket neveznek majd ki, mint Novák Katalin és Nemesi Pál. Az átalakítási terveket az utolsó pillanatig titokban tartották, az érintettekkel nemhogy nem konzultáltak, de nem is tájékoztatták őket semmiről. Az egyetemi dolgozók és a diákok a sajtóból értesülhettek az eseményekről, a kiszivárgó információk pedig csak növelték a bizonytalanságot.

Kimondatlanul is, de mindenki úgy gondolja, a rektor igazából tehetetlen, a kormány akarata meg fog valósulni. Csak azt felejtik el, hogy az egyetemi vezetés nem eszköztelen, hanem a Fidesz iránti lojalitása miatt nem tesz semmit.

Lehetne ezt másképpen is: a vezetés nyilvánosan felvállalhatta volna az átalakítás tervét, beszélgethetett volna a polgárokkal ez előnyökről és a hátrányokról. Kikérhette volna a dolgozók és a hallgatók véleményét. Megfogalmazhatott volna feltételeket, egységbe kovácsolhatta volna az egyetem 30 ezer polgárát, vagy akár Szeged 160 ezer polgárát is!

Ennyien ellen tudnának állni az átalakításnak. Vagy ha támogatják a modellváltást, akkor sokkal jobb feltételeket harcolhatnának ki. Az egész egyetem és több mint 100 ezer választópolgár támogatásával az SZTE érdemben beleszólhatna a saját jövője alakulásába, ilyen erővel a háta mögött már lenne értelme tárgyalóasztalhoz ülni a kormánnyal. De ehhez arra van szükség, hogy a vezetés az egyetemhez legyen hűséges és ne a Fideszhez! Akkor lehetne beszélni arról, mire van szüksége az egyetemnek: több pénzre, nagyobb autonómiára, kollektív szerződésre a dolgozóknak, politikamentes kuratóriumra!

Hogy ez mégsem így van, hogy egy felülről erőltetett átalakítás valósul meg, félreértés ne essék, az a rektor és a kancellár döntése és felelőssége. A jó hír, hogy a pénteki szavazásig bármikor megemberelhetik magukat. A rossz hír, hogy nem fogják.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Gáti Péter jegyzet rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés