Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 27. 10:28 Forrás: Szeged Televízió

Veres János egykori pénzügyminiszter a Témában: a lakosság többsége nem érzi a kormányzati segítséget

Soha nem látott mértékben megugrott az államháztartás hiánya 2020 végére. A járvány előtti mintegy 390 milliárdos hiánycél helyett 5549 milliárd forint lett a központi költségvetési deficit. Veres János szerint a kormányzati költekezés nem elsősorban a válság kezelését szolgálja, hanem egyértelműen politikai célja van.

Hirdetés

A 2008–2009-es gazdasági válság idején a GDP-arányos államháztartási hiány 3,7 százalék, majd 4,7 százalék volt, ezek közelében sincsenek a 2020-as 9 százalékos adatnak – emlékeztetett a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában Veres János.

A volt pénzügyminiszter azt is elmondta, ha a költségvetési hiány azért lenne ennyire magas, mert a kormány célirányosan, a válság kezelésére, a vállalkozások és a lakosság megsegítésére használna föl sok pénzt, akkor ezen senki nem lepődne meg. De nem erről van szó.

A szocialista politikus úgy látja, az igazi probléma abban áll, hogy a kormány költései nem kapcsolódnak szorosan a válság hatásainak kezeléséhez, és a lakosság válságállóságának növeléséhez.

A tervezetthez képest a hiány 14-szer lett nagyobb tavaly. Érdekesség, hogy az államkasszából hiányzó 5549 milliárd forintból a járványhoz kapcsoló egészségügyi eszközbeszerzés mindössze 614 milliárdot tesz ki, miközben sportra összességében majdnem ugyanennyit költöttek.

Veres János szerint a lakosság jelentős része nem érzi a kormányzati támogatást a válságkezelésben, viszonylag kisszámú vállalkozást támogatnak, és a lakosság azon része is csekély, akik támogatást kapnak. A volt pénzügyminiszter az osztrák példát hozta föl: egy Ausztriában dolgozó magyar akkor is megkapja a bére 80 százalékát, ha zárva tart a munkahelye a szolgáltató vagy vendéglátó szektorban. Sőt, a 13. havi bért is kifizették. Mindebben az osztrák állam támogatja a vállalkozásokat.

Magyarországon a munkanélkülieket mindössze három hónapig támogatják, ez is gond a szocialista politikus szerint.

Veres János arra is felhívta a figyelmet, hogy az 5549 milliárd forintos hiányból 2250 milliárd forintról tavaly decemberben döntöttek. Úgy látja, a decemberi kiköltekezés nem a válság kezelését szolgálja, hanem egyértelműen politikai célokat.

A szocialista képviselő szerint a fent említett pénzeket jobbára olyan helyeken használja és használja majd fel a Fidesz, ahol csalódottságot érzékel. A kormánypártok így készülnek a 2022-es választásokra.

Veres Jánost a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági válság hiány járvány járványkezelés költségvetés kormány koronavírus Orbán Viktor Balogh Judit Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés