Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 27. 08:53 Forrás: Szeged Televízió

Soproni Tamás a Témában: Megfontoltan és okosan, de nyitni kellene a vendéglátóhelyeket!

Terézváros momentumos polgármestere úgy látja, ésszerűbb korlátozások kellenének, valamilyen szinten ki kellene nyitni a vendéglátó egységeket. Szerinte a kormánynak látnia kellene, hogy az eddig hasznos korlátozások mikortól károsak.

Hirdetés

Miért ne mehetnénk este 8 óra után boltba, vagy miért ne lehetne kinyitni a vendéglátóhelyek teraszát február 1-jétől? Ezeket a kérdéseket teszi föl Soproni Tamás az egyik Facebook-bejegyzésében.

A Momentum terézvárosi polgármestere a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy megfontoltan és okosan, de nyitni kellene valamilyen szinten.

Soproni Tamás szerint a boltok este 7 órás zárása és az este 8 órától érvényben lévő kijárási korlátozás épp azt eredményezi, hogy délutántól kezdve tömegek gyűlnek össze az üzletekben. Hozzátette: keveset beszélünk arról, hogy mennyien néznek szembe rendkívüli nehézségekkel amiatt, hogy elvesztették az állásukat.

A nyitásra azért is szükség lenne, mert pattanásig feszült a helyzet a vendéglátósok körében. A legtöbben hónapok óta alig kerestek valamit, ha át is tudtak állni kiszállításra, azzal gyakran legfeljebb csak nullára tudják kihozni az egyenlegüket.

Ha a vírus reprodukciós rátája alacsony, az emberek szigorúan betartják a maszkviselés szabályait, akkor miért ne lehetne beülni egy kávézóba és étterembe? – teszi föl a kérdést Soproni Tamás. A polgármester úgy látja, az olaszországi, máltai vagy portugál módszereket lehetne alkalmazni Magyarországon: ezekben az országokban létszámkorlátozás mellett látogathatók a vendéglátóegységek is.

Soproni Tamás hozzátette: olyan emberek csúsztak le a középosztálytól, olyanoknak kell segélyért folyamodniuk az önkormányzatokhoz, akik korábban adófizetők voltak.

A Momentum terézvárosi polgármestere arra hívta föl a figyelmet, hogy a szakértők egyre inkább azt mondják, egyelőre úgy tűnik, hogy a karácsonyi vásárlási hullám, és a családi találkozások nem növelték az esetszámokat. Sőt, az oltások megkezdésével csökkenni látszik.

Soproni abban bízik, hogy az okos nyitás támogatásához egyre több politikust meg tudnak nyerni.

„Amit mi önkormányzatként tenni tudunk, az, hogy – szemben a kormánnyal – egy kiszámítható utat mutassunk a vendéglátóhelyeknek” – vázolta a terveit Soproni. Online fórumot hívnak össze a vendéglátósokkal, és tájékoztatják őket a támogatási lehetőségekről, és felmérik az igényeiket is.

Soproni Tamást a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: étterem járvány kijárási korlátozás koronavírus Momentum nyitás Soproni Tamás Szeged Televízió Téma válság vendéglátás Balogh Judit
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés