Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 26. 17:25

Karikó Katalin díszdoktori címet kap a Szegedi Tudományegyetemtől

Az Egyesült Államokban élő magyar kutató korábban arról beszélt, hogy a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt. Kitüntetését az egyetem szenátusa egyhangúlag támogatta.

Hirdetés
Hirdetés

Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény kedden.

A közlemény szerint Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait. A JATE Természettudományi Karának biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a Népköztársasági Ösztöndíj három tanévben is segítette.

Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között. A kutató korábban azt mondta, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.

1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává.

Karikó Katalin 1983-ban a JATE-n szerzett egyetemi doktori címet, ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját az SZBK Biofizikai Intézetében. Az ott szerzett szakmai tapasztalatait felhasználva 1985-től az Egyesült Államokban, Philadelphiában és Washingtonban dolgozott kutatóként, a Szegeden kutatott témához sok szálon kötődött.

Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő, angolul messenger RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata. Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg.

„Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid-19 világjárvány idején csúcsosodott ki”

– írta a kutató munkáját méltatva az egyetem.

Kiemelték: a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti.

Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez, a BioNTech-hez csatlakozott még 2013-ban, ami 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel, a Pfizerrel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid-19-vakcinát.

Az SZTE közleményében úgy fogalmaztak:

kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak.

Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az SZTE szenátusa egyhangúlag támogatta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech covid-19 járvány Karikó Katalin koronavírus oltás oltóanyag pandémia Pfizer Szegedi Tudományegyetem SZTE vakcina világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés