Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 26. 13:58

Corvinus Egyetem: Az alapítványi átalakuláskor elhangzott ígéretekből szinte semmi nem valósult meg

Feje tetejére állt az oktatás, amióta alapítványi működésű a Corvinus Egyetem. A kuratórium árnyékában súlytalanná váltak az addig önállósággal rendelkező egyetemi szervezetek és tisztségviselők. A fizetésemelés ígéret maradt.

Hirdetés

A Corvinus Egyetemet irányító kuratórium működését az ott tanító oktatók egy nagyvállalat cégirányításához hasonlították. Ehhez nem minden irónia nélkül hozzátették, hogy ezt aligha lehet csodálni, mert az egyetemet irányító testület nagyjából megegyezik a MOL igazgatótanácsával.

Autonómiáról szó sincs.

Mindent a kuratórium dönt el, legyen szó szakindításról és a vezetői posztokra kinevezett emberek személyéről. Nevük elhallgatását kérő informátoraink szerint feje tetejére áll az egyetem. Az oktatás működését felborította az alapítványi működés.

A vidéki tudományegyetemektől alapvetően abban különbözik a budapesti közgazdasági egyetem, hogy speciális egyetem, ugyanakkor nagy egyetem. Vagyis sok oktatók foglalkoztat és nagy a hallgatói létszáma – 860 oktatóra közel 15 ezer hallgató jut. Az elmúlt évtizedekben többféle kari struktúrát alkottak meg, és működtettek a Corvinuson. A nagy változás mára az jelenti, hogy a korábbi három kar helyett tizenegy intézet végzi az oktatási és tudományos munkát.

A téglákig lebontottak mindent, de a téglák maradtak – fogalmazott az egyetemi szervezetről és az oktatókról az egyik informátorunk. Az egyetemi szervezet lebontása más alapítványi egyetem esetében azért nem lehet ennyire elemi erejű, mert a különböző tudományágak szerint tagozódó kari rendszert nem lehet olyan módon feldarabolni, mint a Corvinus esetében.

Erre lehet példa a szintén alapítványi működésű Miskolci Egyetem, amelynek ha nem is olyan széles a képzési kínálata, mint a szegedinek, mégis műszaki karok mellett bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, egészségtudományi és művészeti kart foglal magában. Az egyetem szerkezetének átszabása itt jóval megoldhatatlanabb feladatnak tűnik, mint egy olyan speciális egyetem esetében, amilyen a Corvinus. Miskolcon erre nem is tettek kísérletet.

(fotók: Corvinus Facebook-oldala)

A beígért fizetésemelésből eddig semmi nem valósult meg, és teljes a bizonytalanság, hogy mennyi szabadság jár a jelenben és a jövőben az oktatóknak. Az elveszett közalkalmazotti jogviszony miatt 46-ról 30 napra csökkenne a Munka Törvénykönyve szerint a szabadnapok száma. Ez azonban még a nyári szünet idejét sem tenné ki.

Az egyetem vezetése azt ígérte, hogy a munkaszerződésekben szabályozzák az oktatók szabadságát. Ez azzal egészült ki, hogy a kollektív szerződésekben határozzák meg a szabadságok mértékét. Ez azonban máig nem készült el. A vezetés hallgatólagosan elfogadja, hogy továbbra is közalkalmazottakat megillető szabadnapok száma illeti meg az oktatókat. Nem tudni, hogy ebben a kérdésben mit hoz a jövő.

A szak- és tantárgy-átalakítások az oktatók megkérdezése nélkül zajlik a Corvinuson. Furcsa módon azonban ezekbe a hallgatókat bevonják. Ennek kapcsán azt mondta az egyik oktató: évtizedek óta nem találkozott olyan diákkal, akit alkalmasnak talált volna arra, hogy ilyen horderejű kérdések eldöntésében szerepet kaphasson.

Az általunk megkérdezettek elmondták, hogy az egyetemi kultúrától teljesen eltérő stílusú belső kommunikációra tért át a Corvinus, amely egy multinacionális cég marketing-eszköztárának elemeit használja. Egy példát említve a belső levelezésben „Hello, Corvinus!” megszólítással él az egyetem kommunikációs szervezete.

A választott hang és stílus teljesen eltér az egyetemi kultúra elemeitől. Az ebben szocializálódott oktatók idegenkednek mindettől, amin aligha lehet csodálkozni, mert az egyetem belső hierarchikus világának beszédmódja nem a tegezésre, a pajtáskodó hangnemre épül – hallhattuk. Professzorokat, tanszék- és intézményvezetőket ilyen módon megszólítani valóban nagyon nem illik be az egyetemi légkörbe.

– Az alapítványi átalakuláskor elhangzott ígéretekből szinte semmi nem valósult meg – fogalmazott csalódottan az egyik név nélkül nyilatkozó corvinusos oktató.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Budapest felsőoktatás SZTE Corvinus Egyetem

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés