Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • A magyarok több mint fele szeretné félpénzen rendbe tenni az otthonát. Összeszedtük a tudnivalókat az otthonfelújítási támogatásról
Túl a városon 2021. január 26. 12:23

A magyarok több mint fele szeretné félpénzen rendbe tenni az otthonát. Összeszedtük a tudnivalókat az otthonfelújítási támogatásról

Hatalmas az érdeklődés a január elsején indult otthonfelújítási támogatás iránt. Egy felmérés szerint tíz családból hat tervezi félpénzen rendbe tenni a lakását. Hétfőn eldördül a startpisztoly és indítják a bankok a programhoz kapcsolódó támogatott hitelkonstrukciót is. Itt az otthonfelújítási kisokos!

Hirdetés

Nézzük, mire és hogyan igényelhető az ötven százalékos otthonfelújítási támogatás!

A program az év elején indult, és csak a 2021. január 1-jét követően megkezdődött felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével. Az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni.

Új építésre a támogatás nem vehető igénybe.

Meg kell előlegezni a felújítás teljes költségét, csak a befejezést követően fizeti ki a támogatást az államkincstár

Az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású, és a beruházás felére, legfeljebb hárommillió forintig vehető igénybe. A számlákat az anyagköltségről és munkadíjról is gyűjteni kell fele-fele arányban, vagyis maximum másfél-másfél millió forint támogatásért.

A lakásfelújítás költségeit a családoknak kell megelőlegezni, majd a pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól fogják visszakapni.

A támogatás a legutolsó számla kifizetését követő hatvan napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-éig, egy összegben igényelhető az államkincstártól.

Nem akármire lehet fordítani a lakásfelújítási program összegét

Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, kültéri és beltéri munkákat is el lehet számolni.

Többek között

 • konyha felújításra,
 • fürdőszoba felújításra,
 • közműbekötésre,
 • fűtési rendszer korszerűsítésére, cseréjére,
 • új kazán és bojler beszerzésére
 • külső-belső szigetelésre
 • galéria vagy belső lépcső kialakítására
 • tetőcserére, tetőfelújításra,
 • napelemes rendszer kiépítésére
 • garázs vagy nyári konyha felújítására
 • festés-mázolásra,
 • asztalosmunkákra.

Ugyancsak igényelhető villamossági hálózat kiépítésére és felújítására, beépíthető bútor vagy konyhai gép vásárlására, de elszámolható az akadálymentesítés, kerítés- és télikertépítés, térburkolat készítése és cseréje, garázs kialakítása, terasz, építése, sőt, még mosókonyha és tároló felújítása kapcsán is.

Legalább egy, 25 éven aluli gyereket kell nevelni és nem lehet köztartozása annak, aki igénybe szeretné venni a támogatást

Azok élhetnek a kedvezményes otthonfelújítás lehetőségével, akik legalább egy gyermeket nevelnek a családban.

A támogatás igénybevétele szempontjából gyermeknek számít, illetve ugyanúgy, a 25 éves fiatal is, aki együtt él a családdal.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal él vagy gyermekek otthongondozási díjára jogosítja a szüleit, abban az esetben a támogatás igénybevételénél nem számít a gyermek életkora.

Fontos feltétel a köztartozás-mentesség is, továbbá a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony is. Ez lehet felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony is, de bizonyos feltételek mellett a munkanélküliek is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Elvált és egyedülálló szülők, házasok és élettársi kapcsolatban élők is jogosultak a támogatásra. Különélők esetében az a fél pályázhat, aki a gyermeket neveli. Ha a felügyeleti jog megosztott, akkor a támogatás mértéke ebben az arányban jár, illetve az egyik fél átadhatja a támogatásra a jogot a másiknak.

„Okosba” nem megy: számla kell az anyagokról és a munkadíjról is

A támogatási kérelmeket háromféle módon lehet benyújtani; ügyfélkapun keresztül elektronikus formában, a kormányhivatalok kormányablakainál, továbbá postai úton írásban, vagy nyomtatott formában.

A munkáról minden esetben szerződést kell kötni a kivitelezőkkel, amelyhez elég egy sablonszerződést kitölteni. Emellett az összes anyagköltségről és munkadíjról szóló számlát is el kell tenni, majd ezeket a munka befejezését követően hatvan napon belül a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatni.

A MÁK-nak harminc napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd öt napon belül kiutalja a támogatási összeget, így a támogatási kérelem benyújtását követően összesen harmincöt nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja a felújításba befektetett pénzét.

Ellenőrizni is fogják, hogy valóban megtörtént-e a lakásfelújítás.

Ez a kormányhivatalok feladata lesz. A hivataloknak a pénz kézhezvételétől számítva összesen fél évük lesz arra, hogy megvizsgálják, ténylegesen megtörtént-e a felújítás.

Az otthonfelújítási támogatás egyéni élethelyzetekre vonatkozó kérdéseire a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatán, call centerén és honlapján tudnak válaszolni a szakemberek.

Összefoglalónk után még mindig szeretne többet megtudni? Itt talál újabb részleteket az otthonfelújítási programról.  

A bankok ugrásra készen várják a hétfőt: hatmilliós jelzáloghitel, tíz évre, három százalékos kamattal?

A lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan államilag támogatott otthonfelújítási hitel igénybevételére is lehetőség nyílik február 1-jétől.

A kölcsön azoknak jelenthet segítséget, akiknek nem áll rendelkezésre az otthonfelújításhoz szükséges önerő.

A hitel felvételére az lehet jogosult, aki a maximum hárommillió forintos lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek is megfelel.  

Ilyen lesz a konstrukció

 • Jelzálog alapú kölcsön, tehát ingatlanfedezet szükséges hozzá
 • Összege maximum hatmillió forint
 • Futamideje legfeljebb tíz év
 • A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére biztosítja
 • A kölcsön kamata három százalék

A lakásfelújítási támogatásból történő későbbi előtörlesztés díjmentes lesz.

Azaz, ha valaki megkapja az államkincstáról a hárommillió fontos támogatást, azt minden költség nélkül egy összegben visszafizetheti a kölcsönt nyújtó banknak és ezzel csökken a hiteltartozása.

A  jóváírást követő tíz napon belül pedig a hitelintézet változatlan futamidő mellett újraszámolja a támogatott személy havi törlesztő részleteit.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Államkincstár állami támogatás hitel kedvesményes hitel otthonfelújítási támogatás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés