Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Modellváltás az SZTE-n: Schanda Tamás államtitkár azt válaszolta Szabó Sándornak, álhír, hogy az egyetemek nem dönthetnek
Szegeden 2021. január 26. 09:41

Modellváltás az SZTE-n: Schanda Tamás államtitkár azt válaszolta Szabó Sándornak, álhír, hogy az egyetemek nem dönthetnek

Szeged MSZP-s képviselője most a Szegedi Tudományegyetem vezetéséhez fordul. Megpróbálja őket meggyőzni a modellváltás veszélyeiről.

Hirdetés

„Napokban írásbeli kérdést tettem fel a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumnak 3 vidéki felsőfokú oktatási intézmény, benne a Szegedi Tudományegyetem átszervezésével kapcsolatban.

Éjjel megérkezett a válasz, melyben az államtitkár ÁLHÍRNEK nevezi az intézmények működésében bekövetkezendő átalakításokat.

A Minisztérium kizárólag az egyetemek szenátusi döntésének kezdeményezése esetén után tárgyal a modellváltásról!”

Szabó Sándor friss Facebook-üzenetében meg is osztja Schanda Tamás ITM-államtitkár válaszát. Szeged MSZP-s képviselője „tudomásul véve” a választ ezúttal ez az egyetem vezetése felé fordul:

„teszek egy kísérletet és a minisztériumi válaszból kiindulva az egyetem szenátusához fordulok, és őket próbálom meggyőzni a modellváltás veszélyeiről.”

Szabó Sándor azt írja,

„Szeged város és egyetemének működése hosszú évtizedeken át összefonódott. A város országgyűlési képviselőjeként az a célom és azért dolgozom, hogy Szeged városa az egyetemmel közösen a jövőben is fejlődni tudjon. Nekünk, szegedieknek az az érdekünk, hogy a város és az egyetem közötti jó kapcsolat továbbra is fennmaradjon és együtt tudjunk működni városunk további jövőbeli sikereiért.

Ugyanakkor engedjék meg, hogy aggodalmam fejezzem ki az intézmény gyors és hirtelen, előkészítetlen átalakításával kapcsolatban. Az alapítványi működésnek számos veszélye és hátránya van, ami az elmúlt évek hasonló felsőfokú intézmények átalakításai során mindenki számára világossá kellett, hogy váljon. Ezekből a példákból muszáj levonni a megfelelő következtetéseket.

Meggyőződésem, hogy a szükséges előkészületek, a széleskörű szakmai párbeszéd, az oktatók és az egyetemisták bevonása valamint az egyetemi autonómia fennmaradásának törvényi garanciája nélkül semmiféle átalakításba nem szabad belekezdeni!

Éppen ezért kérem a Szegedi Tudományegyetem szenátusának tagjait, nagyon fontolják meg döntésüket az intézmény átalakításával kapcsolatban, hiszen az egyetem, az oktatók, a hallgatók hosszú távú jövője, együttműködése és fejlődése a tét!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM MSZP Szabó Sándor Szegedi Tudományegyetem SZTE Schanda Tamás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés