Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg és még heten a világ leggazdagabbjai közül annyival gyarapodtak, hogy abból mindenkit be lehetne oltani a világon
Túl a városon 2021. január 25. 20:30 Forrás: 444.hu

Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg és még heten a világ leggazdagabbjai közül annyival gyarapodtak, hogy abból mindenkit be lehetne oltani a világon

540 milliárd dollárral lettek gazdagabbak.

Hirdetés

Az Oxfoam friss összefoglalója szerint „a milliárdosok vagyonának gyarapodása akkora volt, mint amennyi pénzt a G20, azaz a világ 20 leggazdagabb országának kormánya a járvány okozta válságkezelésre fordított. Az Oxfam ezért ismét a leggazdagabbak erőteljesebb adóztatását szorgalmazta”írja a 444.hu.

Az Oxfam számítása szerint 2020. március 18. és december 31. között a világ dollármilliárdosai 3,9 ezermilliárd dollárral növelték a vagyonukat. Csak hogy lássuk, ez hány nulla:

3 900 000 000 000.

A dollár középárfolyama ma 294,551 forint, azaz forintban ez az összeg így néz ki:

1 148 748 900 000 000.

Ne akarja kimondani, mi sem teszünk rá kísérletet.

Hogy lehet ez, amikor minden a gazdasági válságról szól?

Pont így, pont ezért.

A kormányok példa nélküli módon kezdtek a gazdaságok megmentésébe – tegyük hozzá, melyik, hogy –, a tőzsdék szárnyalnak, ez pedig a leggazdagabbaknak jön legjobban: az évszázad legnagyobb recessziójában, a nagyon gazdagok sokkal gazdagabbak lettek.

A BBC cikke alapján a 444 azt is megjegyzi, a gazdagok közül nagyon sokan adakoztak is: több mint 200 milliárdos összesen 7 milliárd 200 millió dollárt ajánlott fel március és június között a járvány okozta válság enyhítésére.

És mi van a szegényekkel?

„A világ legszegényebb embereinek egy évtizede is elmehet arra, hogy ismét ugyanott tartsanak, mint 2020 előtt. Az Oxfam becslése szerint 200–500 millió között lehet azoknak a száma, akik a járvány következtében váltak szegénnyé. Ezzel egy két évtizede tartó trend fordult meg, ugyanis az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a szegények száma a világban” – írta a 444.hu.

Nyitóképünkön Elon Musk az Agymenők sorozatban a Howard Joel Wolowitzot Simon Helberggel a 9. évad 9. A plátói permutáció című epizódjában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Elon Musk járvány koronavírus Mark Zuckerberg pandémia világjárvány Jeff Bezos
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés