Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Egyre kevésbé bírják máshol is a bezártságot: Hollandiában zavargások törtek ki Izraelben egy buszt gyújtottak fel tiltakozásképpen
Túl a városon 2021. január 25. 10:13 Forrás: MTI

Egyre kevésbé bírják máshol is a bezártságot: Hollandiában zavargások törtek ki Izraelben egy buszt gyújtottak fel tiltakozásképpen

Hollandiában több mint 200 embert vettek őrizetbe, Izraelben éjjel felgyújtottak egy autóbuszt a zárlat ellen tiltakozó ultraortodoxok.

Hirdetés

Hollandiában a rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen. A holland televízió csatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben tüzeket gyújtottak és üzleteket fosztottak ki a tüntetők. Más városokban is, este 9 óra körül a kijárási tilalom kezdetekor zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása. A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy nyolcvanan haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.

Izraelben két napja tartanak a zavargásokban a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városban. A tiltakozók először kövekkel dobálták meg egy autóbuszt, könnyebben megsebesítve az arab sofőrt, majd leszállítása után betörték a jármű ablakait, és felgyújtották a járművet. A tűz miatt megolvadtak a közeli villanyvezetékek, és evakuálni kellett a közeli házban élőket.

A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkája akadályozásának kísérlete és a lakosság veszélyeztetése miatt.

Az ultraortodoxok Jeruzsálemben egy villamosmegállóban törtek-zúztak, és betörték egy szerelvény ablakait, valamint megrongálták a jegyvásárló automatákat. A zavargás résztvevői kövekkel dobálták a lakónegyedük, a Mea searim egyik kereszteződésében elhaladó autókat, szemetes kukákat gyújtogattak fel és elzárták az utakat. A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbált erővel érvényt szerezni több ultraortodox településeken és lakónegyedben a január eleje óta tartó országos karantén rendelkezéseinek, amelyek gyülekezési tilalma, és az iskolák bezárását írják elő.

Több szélsőségesen vallásos irányzat nem hajlandó bezárni oktatási intézményeit, noha éppen ezeken a helyeken a legmagasabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Izraelben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hollandia Izrael járvány koronavírus pandémia rendőrség világjárvány gyújtogatás zavargás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés