Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 24. 11:13 Forrás: Szegedi Tükör

Lakner Zoltán: Vakcina, bizalom, demokrácia

A miniszterelnök szerint 13 ezer oltópont kialakítására van lehetőség. Müller Cecília örömmel számolt be arról, hogy januárban 25-re (nem 25 ezerre, hanem 25 darabra) bővült az oltópontok száma.

Hirdetés

A miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy rendelkezésre állnak a szavazóhelyiségek, amelyekben el lehet végezni a tömeges oltást. A kormányhivatalok a háziorvosoknál 2021 elején arról érdeklődtek, helyiségeik alkalmasak-e a tömeges oltásra.

Ugyancsak a miniszterelnök szerint kész a terv arra, hogy az egész lakosság átoltható legyen egy-két nap alatt. Az országos kórház-főigazgató szerint készül a terv arra, hogy egy hétvége alatt akár egy-másfél millió embert lehessen beoltani. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint napi félmillió ember oltható be, ily módon két hét alatt sorra kerülhet az egész felnőtt lakosság.

Mindehhez képest az első nyolcvanezer vakcinát, amely ténylegesen rendelkezésre állt, két és fél hét alatt adták be az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak – meg némi protekcióval pár rokonnak és adminisztrátornak.

Egész Európában nagy a türelmetlenség. Nem csak a magyar kormány mérges az Európai Bizottságra, hogy nem elég gyors a vakcinák érkezése. A lekötött adagok száma elméletben bőven lefedi az uniós lakosságot, azonban a gyártás éppen csak beindult. Az uniós engedélyeztetési procedúra macerásabb másokénál, aminek amúgy vannak előnyei, talán erősebb garanciát nyújt a vakcinák biztonságosságára.

Szerepet játszik a szerencse is: amikor hónapokkal ezelőtt a kormányok lekötötték a kilátásban lévő oltóanyag-kontingenseket, senki sem tudhatta, hogy a fejlesztői versenyfutásban ki végez majd az élen.

Abban megegyeznek a várakozások, hogy a gyártás felfutása egy ponton bekövetkezik, bár a versengés továbbra is erős marad, hiszen szó szerint az egész világot be kell oltani 2021-ben. A magyar kormány ilyen szempontból racionálisan jár el, ha a kínai vakcina felé is tájékozódik – csakhogy Kína egyelőre még a saját hatalmas piacát sem tudja ellátni elegendő mennyiségű oltóanyaggal. Az oroszokkal ugyanez a helyzet.

Ettől kezdve viszont semmi értelme „Brüsszelt” hibáztatni, hiszen az egész világ ugyanazzal a problémával küzd. Mindenki egyszerre akar szabadulni a vírustól, a bezártságtól, miközben a koronavírus elleni vakcinák gyártása csak most épül ki.

Van azonban a brüsszelezésnek néhány súlyos következménye. A magyar kormány alapjáraton ellenségeket, bűnbakokat gyárt, pedig most arra lenne szükség, hogy az oltás iránti pozitív várakozást fokozza. Ezenkívül pedig a vakcinák tömeges érkezéséig mód lenne a lakossági oltás alapos megszervezésére. Nem Brüsszelen múlik, hogy a kormányzati megszólalók minden egyes alkalommal eltérőt mondanak az oltóhelyekről, az oltási kapacitásokról, az időrendről, a regisztrációról.

Itt üt vissza a kormányzás felváltása a politikai kommunikációs rohamozásokkal. Most ugyanis a leghagyományosabb értelemben vett kormányzati tudásra, a szervezőkészségre és a pontos adminisztrációra lenne hatalmas szükség.

És egy még nagyobb kincsre: a bizalomra. A folytonos ellenségképgyártó vagdalkozás súlyosan károsítja a vakcinák iránti bizalmat is, hiába nem ez a célja. A kormány maga csinál a vakcinából politikai hitvitát. Ám ha emberek sokasága nem bízik a vakcinákban, akkor nehezebb őket meggyőzni, hogy ez az egyetlen mód a vírus rabságából történő szabadulásra. Bizalomra van tehát szükség – és egy olyan politikai rendszerre, amely ezt a bizalmat képes előállítani.

Hívhatnánk például demokráciának.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány jegyzet koronavírus Lakner Zoltán Müller Cecília oltópont Orbán Viktor pandémia Szegedi Tükör vakcina védőoltás vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés