Hirdetés
Szegeden 2021. január 23. 16:14

Játsszunk alapítványosdit! – Bódi György olvasói levele

Mai mese.

Hirdetés
Hirdetés

Az alapítványosdi ma egy népszerű játék: most játsszák Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett, Miskolcon és Szegeden, és egyelőre nem lehet tudni, hogy hol kedvelik még meg? Miután több szereplőt is érint, ez egy társasjáték. A társasjátéknak vannak szabályai, amelyek minden játékosra vonatkoznak. Ha valamelyik játékos csalni akar, vagy szabálytalanul akar előnyökhöz jutni, a többi játékos haragját váltja ki. A társasjáték már csak ilyen...

Nézzük ennek az alapítványosdi társasjátéknak a szabályait! Az alapvető szabályokat lerakták egy gránitszilárdságú Alaptörvényben. Ez azért gránitszilárdságú, hogy a játszani vágyók megtanulják a szabályokat, és nem szokás játékról-játékra megváltoztatni, mert akkor az egyik játékos mindig jogosulatlan előnyökhöz jut, és a többi játékos ezt sem szereti, és csalásnak nevezi. Jobb helyeken, ahol régóta játszanak társasjátékokat, eszükbe sem jut ilyet csinálni. Ezek a maradiak. Az új cselesek gyakran bepróbálkoznak, de legtöbbször lebuknak.

Az alapítványosdinak a szabályait még minden bizonnyal Ereszcsatornamászó Józsi bácsi írta meg az ő kis ipadján, ráérő idejében, Brüsszel és Budapest között. A 2013. V. sz., a gránitszilárdságú Polgári Törvénykönyv XXII. címében a 3:388.-3:402.§-aiban rögzítette ezeket. Aztán az utódok, a 133 bátor ember még bepróbálkozott 2019-ben egy új jogszabállyal, amit el is neveztek „vagyonkezelő alapítványosdinak”, de hát a jogszabályi hierarchia szerint mégis csak a Polgári Törvénykönyv lenne a mérvadó. Mint ahogyan a Besenyő-családban mondják: Margit, te ne legyél mérvadó!

Nos, ne foglalkozzunk most azzal, hogy a 133 bátor ember miket szavazott meg, hanem azt nézzük meg, hogy a gránitszilárdságú szabályai szerint hogyan kellene ezt a játékot játszani!

Ennek a játékszabálynak a 3:397.§ (4) pontja így rendelkezik: „ Az alapító és közeli hozzátartozói nem lehetnek többségben a kuratóriumban. Az alapító okirat eltérő rendelkezése semmis.” Az alapító jelen pillanatban a Parlament, vagy annak nevében eljáró magyar állam. Tehát az ő közeli hozzátartozói nem lehetnek többségben a kuratóriumban.

Miután ez csak egy mese, nézzük meg, hogy hogyan nézne ki, ha a társasjáték többi résztvevője is képviseletet kapna a kuratóriumban? Ezt a társasjátékot – állítólag – a magyar felsőoktatásért és tudományért játsszák. Akkor hát mi lenne, ha a kuratóriumban – ha már Szegeden zajlik a játék – a következők is képviseletet kapnának az alapító mellett:

  • az SZTE Szenátusának képviselője,
  • az SZTE HÖK képviselője,
  • a Szegedi Akadémiai Bizottság képviselője,
  • Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának képviselője,
  • egy erős, jellemzően szegedi gazdálkodó szervezet (például a Pick Szeged Zrt.) képviselője.

Mondom, ez csak egy mese!

Az alap játékszabályban – amit még a hozzáértő Ereszcsatornamászó Józsi bácsi írt – vannak még további borzalmas dolgok: Pl. a 3:398.§ (1) pontja szerint: „A kuratóriumi tagokat határozott vagy határozatlan időre lehet kijelölni vagy megválasztani.” (Hogyan juthatott eszébe ez a határozott idejű zagyvaság?) Aztán még borzalmasabbak a 3:398.§ (2) pontja szerint: „A kuratórium tagját megbízatásának lejárta előtt az alapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az alapítói jogok gyakorlója hívhatja vissza.” (És ha megváltozik az alapítói jogok gyakorlója, ha egy más összetételű Parlament vagy más irányultságú kormány lenne, akkor vissza is lehetne hívni a kurátort? – no, ez már tényleg eszement dolog!) Hogy ez a Józsi bá miket írogatott össze?! No, ezért is kellett egy helyesbítő, pontosító jogszabály, és ezt úgy hívjuk, hogy „vagyonkezelő alapítvány”. Alapítványnak nem alapítvány, de el lehet játszani...

A játék most is tart. A játékosok most azt játsszák, hogy lehet még véleményezni, módosítani, és nem is muszáj ezt a játékot játszani! Természetesen van egy másik népszerű társasjáték is: Ki nevet a végén? Hogy ennek a játéknak a végén – ha a mostani szabályokkal játsszák – nem a magyar felsőoktatás és tudomány nevet, az biztos!

Ez a mai mese vége? Ezzel fussunk el?

Nem lehetne más?

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alkotmány Bódi György felsőoktatás olvasói levél Szegedi Tudományegyetem SZTE

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés