Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 22. 18:00

Szegeden is zöldül az Aldi: szelektíven gyűjti be a használt étolajat a móravárosi áruház

Az étkezési szokások változásával egyre többen használnak otthon étolajat a zsír helyett. Ezzel viszont újabb gondot vesznek a nyakukba, hová tegyék a használt olajat? Most Móravároson helyezett ki szelektív étolaj gyűjtőt egy német áruházlánc.

Hirdetés

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag teljes egészében újrahasznosítható.

Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid-kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna.

Ma Magyarországon 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2 százalékát, körülbelül 500 tonnát gyűjtenek be évente.

A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait.

(fotók: Iványi Aurél)

A szelektív hulladékgyűjtés elterjedésével egyre nagyobb az igény arra, hogy a papír-, műanyag- és alumíniumhulladék mellett a használt sütőzsiradékot is minél több helyen lehessen szelektíven leadni.

Újabb zöld megoldást vezet be Magyarországon az Aldi. A Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően már a használt étolaj visszagyűjtésére is lehetőség nyílik néhány kijelölt üzletnél.

A tesztüzem országszerte 11 áruháznál indult el, két szegedi üzlete közül a Móravárosi körúti egységénél helyezett el szelektív étolaj gyűjtőt az áruházlánc.

A tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2 százalékos arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz.

Lehetővé tesszük vásárlóinkak, hogy ingyen és biztonságosan adhassák le a használt sütőolajat, amely így garantáltan nem fog a környezetbe kijutni, hanem újrahasznosítják. A kültéri tárolók az az áruházak bejáratához közeli, frekventált helyen már megtalálhatók. Bízunk abban, hogy minél többen élnek az ingyenes lehetőséggel, és közösen aktívan hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez és a környezetterhelés csökkentéséhez – mondta Bernhard Haider, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

–  A használt étolaj boxok használatával a vásárlók könnyen összeköthetik a kellemeset a hasznossal: a bevásárlást a használt étolaj leadásával, amivel hozzájárulhatnak a körforgásos gazdasághoz – tette hozzá Deák György, a Biofilter Zrt. vezérigazgatója.

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű,  a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni.

Az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező, idén harminc éves Biofilter Zrt. gondoskodik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aldi környezettudatosság környezetvédelem olaj áruház begyűjtés Móraváros újrahasznosítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés