Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 22. 15:45 Forrás: Szegedi Tükör

Andóczi Balogh Éva beleszeretett Szegedbe

Főiskolásként került Szegedre, és azonnal beleszeretett a városba. Több mint három évtizede dolgozik Szeged kulturális életének fellendítéséért. Az együttműködésben, a kapcsolatépítésben látja a siker egyik titkát.

Hirdetés

– Váratlanul ért, hogy rám is gondoltak, amikor a díjazottakról döntöttek, de végtelenül jólesett. Úgy érzem, az elismerés nemcsak nekem, hanem a Somogyi-könyvtárnak és az egész szakmának szól, hiszen egyedül nem sikerült volna eredményt elérni, ahhoz kellett egy jó csapat is – mondta Andóczi Balogh Éva.

A Somogyi-könyvtár PR-munkatársa 1989-ben a szakma egyik legszebb és legfontosabb részén, a gyermekkönyvtárban kezdte, ahol tizenöt évig dolgozott.

– Magyar–népművelés szakon végeztem, a pályám első felében döntően a pedagógiai ismereteimet hasznosítottam. Izgalmas játék volt olvasásra csábítani a gyerekeket. A történeteknek varázserejük van a lélekre. Nagyon jó szellemi műhely volt a gyermekkönyvtár, a kétezres évek elején a kollégákkal közösen több módszertani kötetet is megjelentettünk.

Még ebben az évtizedben kisebb kitérő következett az újszegedi Pedagógiai Központba, de 2008-ban visszahívták a könyvtárba, ahol új feladatokkal bízták meg.

– A kulturális kapcsolatok építése lett a feladatom. Az országban másodikként jött létre ilyen munkakör a Somogyi-könyvtárban. A tevékenység ugyan már korábban is jelen volt az intézményben, de nekem kellett tudatosan felépíteni, hangsúlyosabbá tenni a sajtó- és az intézményi kapcsolatokat. Már gyermekkönyvtárosként is foglalkoztatott, hogyan lehet úgy tanítani a gyerekeket, hogy közben együttműködésre is neveljük őket, ezért nem volt idegen a feladat tőlem.

Andóczi Balogh Éva ma is azt vallja, hogy együttműködésekkel sikeresebb pályát írhat le egy kulturális intézmény is, mint egymagában. Ezért az elmúlt években jól működő kapcsolatokat épített ki többek között a szegedi színházzal, kulturális egyesületekkel, fesztiválokkal és a megyei iparkamarával is. A kulturális kapcsolatokat erősítő tevékenységét 2015-ben Csongrád megyei Príma Díjjal ismerték el.

Az önkormányzat 2008-ban bízta a Somogyi-könyvtárra az Ünnepi Könyvhét szegedi programjainak szervezését, ami mára az ország második legnagyobb könyvünnepévé vált. Hetven-nyolcvan kulturális intézmény és kiadó munkáját kell ilyenkor összehangolni.

– Ez igazi csapatmunkát igényel. Szerencsére már korábban is olajozottan működött a rendezvény, én csak ráerősítettem arra, amit a kollégáim régebben elkezdtek. Ha van érdemem, akkor mindössze ennyi.

Rafai Gábor

Andóczi Balogh Évával az elismerése alkalmából a ma esti Szeged Podcastban is beszélget Gedzo és Kovács M. Norbert.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andóczi Balogh Éva magyar kultúra napja Somogyi-könyvtár Szeged Kultúrájáért díj Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés