Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 22. 12:41 Forrás: Szegedi Tükör

Cseh Antal hű marad Szegedhez

Makóról indult, Szegeden teljesedett ki a pályája. Évek óta énekel az Állami Operaházban is, de végleg nem hagyná el városunkat. Azt mondja, neki Szeged éppen a megfelelő méretű és lelkű város, ami örökre itt marasztalja. Cseh Antal operaénekest nagyon meglepte, hogy ő is az idei díjazottak között van.

Hirdetés

– Bevallom férfiasan, nem is tudtam, hogy létezik ez a díj. Amikor megtudtam, hogy én is megkapom, utánanéztem, és azt láttam, hogy aki eddig a szegedi színházból megkapta, mind idősebb volt nálam. Persze nagyon jólesett, hogy a színház engem, egy operaénekest jelölt, és az is, hogy a város is számon tartja és értékeli a munkámat és a szegedi operajátszást.

Cseh Antal 2005-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karának magánének szakán, Andrejcsik István növendékeként, majd 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekesi szakán, ahol Andor Éva és Kovalik Balázs voltak a mesterei.

A színházban kóristából lett magánénekes, és az utóbbi húsz évben szinte nem is állítottak színpadra olyan operát Szegeden, amiben ne énekelt volna – eddigi pályája során több mint száztíz színházi szerepet játszott.

Pályáját olyan fontos szerepek fémjelzik, mint a Háry János, Figaro a Sevillai borbélyban és a Figaro házasságában, Anyegin, Reich a Windsori víg nőkben, Don Magnifico a Hamupipőkében, Scarpia a Toscában vagy Dulcamara a Szerelmi bájitalban.

A szegedi színházi munkája mellett sokfelé hívják énekelni: Pécsett, Miskolcon és Debrecenben évek óta rendszeresen fellép, egy ideje pedig az Állami Operaházban is számítanak a hangjára.

– Azt gondolom, nem haldoklik ez a műfaj, Szegeden különösen nem, hiszen itt komoly hagyományai vannak az operajátszásnak. Szerencsére ma már egyre több rendező érzi azt, hogy le kell porolni az operákat, és új látásmóddal színpadra állítani, hogy a fiatalokat is megnyerjük ennek a gyönyörű műfajnak.

Szegeden – többek között éppen Cseh Antal közreműködésével – tesznek is azért, hogy minél szélesebb körben megismerjék a fiatalok az operát. Jó példa erre a járvány előtti utolsó színpadi fellépése, a Così fan tutte, amelyet Toronykői Attila kifejezetten digitális bennszülötteknek állított színpadra; beavató előadásként számtalan fiatalt vonzott az előadás, amelyben Cseh Antal Don Alfonso szerepét énekelte.

– Ma már a rövidebb, pörgős és látványos előadásra van igénye a közönségnek. Fontos, hogy kineveljük az operalátogatók következő generációját, ezért magam is igyekszem sokat tenni. Talán ezért is gondoltak rám, amikor díjazták a szegedi kultúráért tett erőfeszítéseimet.

Rafai Gábor
fotó: Szabó Luca

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cseh Antal magyar kultúra napja opera operaénekes Szeged Kultúrájáért díj Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés