Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 22. 11:28

Ceglédi Zoltán: Kigyúrt fickó, fideszes menlevéllel?

Átláthatatlan céghálók milliárdjai kevesebbet számítanak a kampányban, mint egy-egy botrányos alak, akinek privilégiumait mi, hétköznapi emberek is magunkhoz tudjuk mérni.

Hirdetés

Ezt állítom: Orbán Viktor abba nem tud belebukni, hogy az atomerőműnél a K-5 jelű belső út és északi bekötőút négysávosítására kiírt pályázaton tárgyalásos és gyorsított eljárásban a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el a nettó 2 milliárd 521 millió forintos munkát.

Azért nem, mert nincs összehasonlítási alapunk. Az átlagembernek ez az összeg eleve kaszton túli – nekem nincs ennyi pénzem, és az a valószínű, hogy soha nem is lesz. Önnek sem. Mészáros Lőrincnél meg ez csak egy sima csütörtök. De ugyanígy fogalmunk sincs az útépítésről, nem indulunk ilyen tendereken, nincs mamutcégünk, ergo nem előlünk vette el a projektet. Az meg a fideszes hatalmi logikájával még meg is magyarázható, hogy inkább az ez a mosolygós falusi ember, ez a pufók nemzeti nagytőkés vagyonosodjék, ne a Strabag.

Nem tudom magamhoz mérni az ügyet. És mi az, amit-akit igen? „M. Richárdot”. Már nem kilóra, hanem mozgástérre. A kecskeméti marffiaper egyik vádlottja 2017-ben, május közepén autójával száguldva a Dózsa György úton úgy csapódott bele egy másik kocsiba, hogy abban ketten meghaltak. Hamar kiderült, hogy M. ellen titkos nyomozás is folyt korábban korrupt rendőrök miatt. Oda se neki, egy hónappal később egy luxuskabriót vezetve videózták le Budapest utcáin – jogosítvány nélkül természetesen, mivel azt már a halálos baleset előtt elvették tőle. Még ebből se lett baja. Közben kiderült, hogy egy olyan belvárosi olasz éttermet visz, melynek olasz tulaját saját éttermében bedrogozták, és vélhetőleg csalással vették el tőle a helyet. Még ebből se lett baja. Csak augusztusban ment érte a rendőrség, udvariasan megvárva, amíg barátnőjével a Seychelle-szigeteken kinyaralta magát. Nem tudni, eleve miként mehetett külföldre. No, de most sem vágták előzetesbe, az ügyészség úgy látta jónak, ha házi őrizetbe kerülhet, és nyomkövetőt sem kell viselnie. Akkor sem, mikor kiderült, hogy a baleset előtt kábítószert fogyasztott. Sőt, mint a Bors megtudta, még az őrizet napjaiban sem fogdában senyvedett, mivel gyenge a szíve. Informátoruk szerint „egy teljes kórtermet kiürítettek neki, két rendőrautó állt a kórháznál, tizenegy rendőr vigyázott rá. VIP-vendégnek érezhette magát”. Decemberben a Nyugatinál Berki Krisztiánnal osztott ételt az étterme, ami leginkább azért érdekes, mert erre a segítő civilek a NER-től nem szoktak engedélyt kapni – de nyilván, ha egy ilyen figura nyilvános megítélését igyekeznek javítani, akkor lehet.

2018 februárjában már annyira nyilvánvalóan megsértette a házi őrizet szabályait, hogy őrizetbe kellett vegyék a rendőrök. De ekkor sem a hűvösre vitték: megint rosszul lett ez a gyönge ember, ezért megint a kórházba került. Sőt, egészségi állapotára tekintettel a bíró csak ötvenezer forintot fizettetett vele, és mehetett is haza. Márciusban meg kétszázezret egy másik kihágásért, mert orvos után plázázni volt. Októberre viszont enyhébb bűnügyi felügyelet rendeltek el, hogy ne történjen ilyen probléma. Mégis történt, már novemberben, mert ekkor meg orvos után egy étterembe ült be. Ekkor már csak-csak letartóztatták, és vádat is emeltek végre ellene.

Majd februárban megszüntették a letartóztatást szívbetegsége miatt. Két hónappal később vett is egy 41 milliós Mercedes-AMG GT-t. 2020 szeptemberében, három és fél évvel az eset után tudott megszületni az elsőfokú ítélet, négy év letöltendő. De ez még nem jogerős. Két héttel később egy német rendszámú Mercedesből szedték ki a rendőrök a Váci úton. Még ekkor sem vitték be, simán lezárta a kocsit és elgyalogolt. Újabb két hét elteltével egy konditeremben kapták el, ami nyitva sem lehetett volna a járvány miatt, és M. sem lehetett volna ott. Még ekkor sem csukták le. Végül az ATV az újév első napján értesült arról, hogy az M. Richárdhoz köthető Nyugati téri pizzériából 10 embert kábítószerbirtoklás miatt előállítottak. Egyikük maga M. Richárd volt.

Közben kiderült, hogy az ominózus Borkai-videó körül is kavart valamit.

Miért írtam le ezt ilyen hosszan? Mert Orbán Viktor Mészáros Lőrinc milliárdjaiba és gigabizniszeibe nem könnyen fog belebukni – az ilyen ügyekbe viszont igen. Ennek a botránysorozatnak minden elemét magához tudja mérni egy hétköznapi ember. A saját életünket: a bokorból elugró traffipaxos rendőrt, a zsúfolt kórtermet, az elutasított méltányossági kérelmeket, egyes szemétkedő és/vagy korrupt hivatalnokokat, a bután túltolt járványügyi betiltásokat – melyek közül M.-et egy sem érinti. Lassan négy éve zajlik a szemünk előtt a purparlé. Valamiért ennek a fickónak menlevele van, és az összes olyan helyzetben, amikor mi a bot rosszabbik végén állunk, őt a teljes államhatalom vörös szőnyegen engedte előre.

M. Richárdot végül a héten szíveskedett a bíróság előzetes letartóztatásba pakolni. Figyelem: ez még csak egy korlátozó kényszerintézkedés, nem maga a büntetés. A jogerős verdikt kimondása simán átcsúszhat a 2022-es választás utáni időszakra. Ha azonban az ellenzéknek van egy csepp esze, addig is napirendben tartja az ügyet, mert ezzel érzékeny felületen találja el a Fideszt.

Az a tény, hogy egyelőre mégis én írok erről, és nem ők, nem tesz optimistává.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet vélemény Fidesz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés