Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Felmérés: 98,5 százalék nem akarja, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön a szegedi egyetem
Szegeden 2021. január 21. 18:17

Felmérés: 98,5 százalék nem akarja, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön a szegedi egyetem

Több mint ezren töltötték már ki a Veritas Virtus Libertas nevű egyetemi polgári csoport online kérdőívét a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról.

Hirdetés

Felmérést készít a Szegedi Tudományegyetem küszöbön álló átalakításával kapcsolatosan a Veritas Virtus Libertas nevű egyetemi polgári csoport, ennek eddigi eredményét csütörtökön közleményben ismertették. 

Az ebben leírtakat természetesen nem áll módunkban ellenőrizni, alábbiakban viszont közzétesszük a közlemény teljes szövegét.

Veritas Virtus Libertas közleménye:

„Több mint ezren töltötték már ki a Veritas Virtus Libertas online kérdőívét a Szegedi Tudományegyetem átalakítása kapcsán.

Az 1056 kitöltő 72 százaléka az egyetem hallgatója, összesen 85 százalékuk egyetemi polgár. A felmérés eredménye egyértelmű, a modellváltást szinte egyhangúlag utasítják el Szegeden: 98,5 százalék nem akarja, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön az egyetem.

A legtöbben (88 százalék) az egyetemi autonómia megőrzése miatt nem támogatják az átalakítást, de hasonlóan sok válaszadót (83 százalék) zavart az is, hogy olyan politikai szereplők kerülnének be a kuratóriumba, mint Nemesi Pál és Novák Katalin. Szintén 83 százalék tart attól, hogy az egyetemet fel fogják darabolni, karokat szüntetnek meg, vagy szerveznek ki más intézményekbe. A munkavállalók helyzetének romlását, a közalkalmazotti jogállás elvesztését 76 százalék említette a legfontosabb problémák között.

A válaszadók egy 1-től (nagyon elégedetlen) 5-ig (teljesen elégedett) terjedő skálán értékelhették az egyetem kommunikációját a modellváltással kapcsolatosan. A kitöltők átlagosan 1,95 pontra értékelték az SZTE átalakítással kapcsolatban nyújtott tájékoztatását.

Azt is megkérdeztük, mit várnak az egyetem vezetésétől ebben a helyzetben. 
A válaszadók 51 százaléka azt akarja, hogy mindenáron álljanak ellen a modellváltásnak, míg 45 százalék azt szeretné, ha megfelelő garanciákat harcolnának ki az intézmény függetlenségének és autonómiájának megőrzése érdekében. A kormánnyal való együttműködést kevesebb, mint 1 százalék támogatta.

Felmérésünk nem reprezentatív, azonban nagy számú egyetemi polgár véleménye alapján készült és az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az egyetemi polgárok elutasítják az egyeztetés nélküli átalakítást, a kuratórium pártpolitikusokkal való feltöltését és az egyetem jövőbeni feldarabolását is. Reméljük, hogy a döntéshozók, mind az egyetemi vezetésben, a szenátusban és a kormányban is figyelembe veszik a szegediek véleményét, az SZTE hallgatóinak és oktatóinak álláspontját.

Az eredményt el fogjuk juttatni a Hallgatói Önkormányzathoz is, bízva abban, hogy segíti tájékozódásukat a hallgatói hozzáállás felmérésében.”

Veritas Virtus Libertas egyetemi polgári csoport

A VVL a közleménnyel együtt küldött egy infografikát is a felmérésük eddigi eredményéről, ezt is iderakjuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: VVL - Veritas Virtus Libertas felsőoktatás közlemény Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés