Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Momentum: panaszt nyújtottak be az Oktatási Hivatalhoz, petíciót indítottak az SZTE-ért
Szegeden 2021. január 21. 12:32

Momentum: panaszt nyújtottak be az Oktatási Hivatalhoz, petíciót indítottak az SZTE-ért

Mihálik Edvin azt mondja, szerinte és pártja szerint az oktatásnak szabadnak és politikailag függetlennek kell lennie. Borsik Viktor, a Momentum TizenX szegedi országos elnökségi tagja soron kívüli vizsgálatot szeretne a szenátusi ülés nyilvánossága miatt.

Hirdetés

Mihálik Edvin szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja,

„A Momentum nem ért egyet a kormány azon szándékával, miszerint a Szegedi Tudományegyetemet több másik vidéki egyetemmel együtt egy olyan alapítványnak akarja odaadni, aminek vezetését fideszes politikusokra bíznák. A Színház- és Filmművészeti Egyetem példáján is láttuk, hogy az átalakítás az egyetemi autonómia súlyos megsértésével jár: korlátozzák a szenátus jogköreit, politikai megbízottak veszik át az irányítást. Eközben a dolgozók elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, jövőjük bizonytalanná válik.

Mi azt valljuk, hogy az oktatás szabad és politikailag független, nem szeretnénk, ha az egyetemi kuratóriumba bukott polgármesterek és a nők egyenlő jogait kétségbevonó fideszes miniszterek kerülnénk.

Ha hagyjuk, hogy a politika felülírja a beteg gyógyításának és a következő generációk oktatásának szempontjait, azzal végzetes hibát követünk el. Olyat amiért még akkor is fizetni fogunk majd, amikor Orbán Viktort már régen elzavartuk a hatalomból! Mert az ő teljhatalmú emberei még akkor is ott ülnek majd az egyetemen és a klinikán.”

A Momentum petícióját itt írhatják alá.

Mihálik Edvin mellett egy másik szegedi momentumos politikus, Borsik Viktor is felszólalt a Szegedi Tudományegyetem alapítványi egyetemmé alakítása ellen. A Momentum TizenX országos elnökségének tagja panaszt nyújtott be az Oktatási Jogok Biztosához, valamint a NAIH elnökéhez. Borsik a Facebook-bejegyzésében azt írja,

„a Momentum azt várja, hogy a biztos soron kívül vizsgálja ki az esetet, és kérjük állapítsa meg, hogy az egyetem megsértette-e a saját SZMSZ-ét.”

A Szeged Televízió is kérdezte Szeged Zöld város tanácsnokát, nézzék meg a tudósításukat!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Borsik Viktor felsőoktatás Mihálik Edvin Momentum Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés