Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Misztikus lényeket, varázslatos állatokat mutat be a Móra-múzeum ismeretterjesztő folyóiratának téli száma
Művház 2021. január 21. 13:17

Misztikus lényeket, varázslatos állatokat mutat be a Móra-múzeum ismeretterjesztő folyóiratának téli száma

Sosem létezett állatok a főszereplői a Határtalan Régészet című magazin téli számának. A Móra Ferenc Múzeum ismeretterjesztő folyóiratából azt is megtudhatjuk, miért szerezték meg az aranyásó hangyák kincseit az idomított tevék, és kiderül, hogyan kerülhettek szárnyas egyszarvúak a Kárpát-medencébe.

Hirdetés

Az elmúlt évszázadokban a világ szinte minden táján megjelentek valamilyen formában a misztikus lények, azok a varázslatos állatok, amelyekről különböző tudósítások, kódexek és rajzok maradtak ránk.

Maga Hérodotosz is foglalkozott például ezzel a világgal, aki szerint Ázsiában aranyásó hangyák termelték ki az aranyat, melyet aztán az indiaiak szereztek meg tőlük idomított tevék segítségével.

A misztikus lények híres történelmi szereplők kapcsán is megjelentek. Az időszámításunk szerinti harmadik században keletkezett például egy olyan kalandregény, amely Nagy Sándor és serege fantasztikus küzdelmeiről szól.

A szerző bemutatja például a közel tíz méter magas phütosz nevű lényeket, akiknek fűrész kezük és alkarjuk volt, így támadtak a hadvezérre és katonáira.

Egy másik kódex vaddisznó-szerű szőrös lényekről számol be, akik háromszor akkorák voltak, mint a katonák, kezük pedig karmokban végződött. A vérszomjas szőrmókokat végül vadászkutyáival üldözte el Nagy Sándor.

Nem kell messzire utaznunk, hogy ezekkel a sosemvolt lényekkel találkozzunk. A Kárpát-medencében is feltártak olyan leleteket, melyek varázslatos állatokat ábrázolnak.

Így került elő egy olyan tarsolylemez a X. századból, amelyen szárnyas egyszarvúak szerepelnek. Mátyás király egykori Corvinái között is találunk egy olyan gyógyszerkönyvet, mely varázslatos állatok segítségével próbál gyógytanácsokat adni: a kötetben megjelent például egy egyfejű, kétszárnyú, zöld sárkány rajza is.

A sosemvolt állatok a gasztronómiát is meghódították.

Királyi, főúri udvarokban rendszeresen szolgáltak fel mitikus állatokat, így például VIII. Henrik udvarában sárkánykígyót tálaltak fel, amelyet kakasból és malacból varrtak össze, aranyporral festettek ki, majd ékszerekkel és tollakkal díszítettek. Sőt, bizonyos esetekben még külön rájuk készített ruhákba is öltöztették őket.

A Móra Ferenc Múzeum ismeretterjesztő folyóirata, a Határtalan Régészet negyedévente jelenik meg, melynek célja, hogy érdekes, tartalmas módon mutassa be a régészet szerteágazó, izgalmas területét. A gazdagon illusztrált magazin országszerte kapható az újságárusoknál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Határtalan Régészet Móra Ferenc Múzeum régészet folyóirat magazin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés