Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 21. 12:21 Forrás: 444.hu

Ebben kellene Ausztriát utánozni: 1,5 milliárd eurós segélycsomagot kapnak az osztrák önkormányzatok

Miközben a magyar kormány sorra jelenti be a településeket érintő milliárdos elvonásokat, Orbán Viktor laboratóriumában már a második segélycsomagot kapják az önkormányzatok a járvány alatt.

Hirdetés

A koronavírus-járvány első hulláma idején az osztrák parlament már megszavazott egy 1 milliárd eurós mentőcsomagot az önkormányzatoknak, aminek keretében a települések fejesztéseinek 50 százalékát támogatta meg az állam. Idősotthonokat és iskolálat újítottak fel ebből a forrásból, illetve utakat építettek.

Szerdán az alsóház újabb, 1,5 milliárd eurós csomagról döntött.

A javaslatot a szociáldemokraták és a szélsőjobboldal is kritizálta, mert ők több vissza nem térítendő forrást nyújtottak volna az önkormányzatoknak. Az elfogadott csomag ugyanis nagyrészt olyan kamatmentes támogatásokból áll, amelyeket 2023-tól kell majd visszafizetni.

Ezzel Ausztria a válságkezelésnek egy homlokegyenest eltérő módszerét választotta, mint Magyarország, hiszen hazánkban a kormány a gépjárműadó és a közösségi közlekedés támogatásának elvonását követően a települések egyik legfontosabb bevételi forrását, a helyi iparűzési adót is jelentősen csökkentette.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ausztria helyi iparűzési adó önkormányzat önkormányzatiság Sebastian Kurz támogatás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés