Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 21. 15:19 Forrás: Szeged Televízió

Ujhelyi István a Témában: A kormány Európai Unió elleni hatalmi játszmája emberéleteket követelhet

Milliós nagyságrendben tudna kínai oltóanyagot szerezni a kormány annak ellenére, hogy a magyar hatóságok még csak most ismerkednek a készítmény dokumentációjával. Az Európai Uniós vakcinabeszerzés előnyeiről és a megtévesztő kormányzati kommunikációról beszélt Ujhelyi István a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Csak a megkérdezettek 1 százaléka választána a kínai vakcinát a közvélemény-kutatók szerint. A többség inkább a nyugati oltóanyagokban bízik, de mindenképpen engedélyezett oltást adatna be magának. Az is fontos kérdés, hogy az Európai Unió által tervezett vakcina-útlevet megkaphatják-e azok, akik a még nem engedélyezett keleti oltásokat kapták meg.

Ujhelyi István elmondta, a kormány bizonytalanságban tartja az embereket azzal, hogy nem hozza nyilvánosságra az oltási tervet, nem válaszolja meg a legfontosabb kérdéseket. Helyette az Európai Unió ellen hergel és Brüsszelt hibáztatja, pedig Magyarország nagyon jól járt a közös vakcinabeszerzéssel.

– Az Európai Unió egy keretmegállapodást kötött aminek köszönhetően mi magyarok nem szenvedünk majd hátrányt és hiányt. Ha az európai tagállamok egymással versenyeztek volna az elmúlt hónapokban, hogy ki mennyiért és honnan szerez be vakcinát akkor mi a sor végén kullognánk, mert a nagy és gazdag országok elvinnék az összeset. Az Európai Unió közös közbeszerzése minőségi biztosítás, árversenyben óriási előny és a hozzájutásban is előny. Más, Európán kívüli országok boldogok lennének, ha egy ilyen közbeszerzésben részt vehettek volna – mondta el a képviselő.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt Balogh Judit hírigazgató kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Európai Unió járványkezelés koronavírus oltás oltási terv oltóanyag Téma Ujhelyi István vakcina járvány pandémia Szeged Televízió védőoltás világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés