Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 20. 20:51 Forrás: Szeged Televízió

Mi lesz a pécsi egyetemmel? A Téma vendége Mellár Tamás

„A tervezett átalakítás durva támadás az egyetemi autonómia ellen, megfosztva az egyetemi oktatókat és hallgatókat az alapvető jogaiktól, és minden hatalmat annak a kuratóriumnak a kezébe ad, amelynek tagjait Orbán minisztere nevezi ki, örök időkre” – írta ki Facebook-oldalára a pécsi országgyűlési képviselő.

Hirdetés

A Párbeszéd politikusa szerint nagyon nagy veszélyben van minden átalakulás előtt álló egyetem. Mellár Tamás szerint a kormány egy erőteljes támadást intézett valamennyi egyetem ellen. A szenátus jogait átveszi a kuratórium, amelyet a kormány nevez ki, az egyetemnek ebbe sincs beleszólása.

– Az a fajta felépítmény, amelyben a szenátus volt a döntéshozó szerv, annak a szerepe teljes egészében degradálódik és jelentősen sérül az egyetemi autonómia – mondta Mellár Tamás.

A miértekre igazából nincsenek válaszok. Finanszírozási szempontból régóta nagy terhet jelentenek az egyetemek, ezután a kuratórium dönthet arról, mire és mennyi szakra van szükség. De ugyanilyen fontos az ideológiai kérdés is: a kormány ugyanis nem szereti, ha olyanok dolgoznak a tudomány területén, akik támadják a kormány munkáját. Ezeket a dolgozókat valahogy meg kell regulázni. A közalkalmazotti törvény ekképpen is védte a dolgozókat.

Mellár Tamással Balogh Judit hírigazgató beszélgetett a Témában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Balogh Judit felsőoktatás Pécs Pécsi Tudományegyetem Szeged Televízió Téma Mellár Tamás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés